Krbová kamna – Proč na nich nešetřit

Krbová kamna – Proč na nich nešetřit

Sdílejte

Krbová kamna – Proč na nich nešetřit

kamnaChtěli byste ušetřit za topení v zimě? Co si třeba pořídit krbová nebo kachlová kamna? Vytopí vám celý dům a ještě k tomu levně. Představte si usedat vedle krbových kamen a poslouchat praskání dřeva a koukat na plamínky, jak vám v kamnech krásně poskakují a vědět, že jste ušetřili nějakou tu korunu? Že je to dobrá myšlenka? Také si to myslíme.

Nebo si zakoupíte kachlová, jenž se vám budou pěkně vyjímat v obývacím pokoji a doladí vám tak celý interiér. Proto vám představíme druhy krbových kamen, které vám mohou zpříjemnit zimní období pěkně vytopeného domova.

Ale nemyslete si, že je to tak jednoduché, když přijdete do obchodu a krbová kamna si vyhlédnete, že budou ta pravá a hlavně, že vám doma udělají teplo. Na to je zapotřebí odborníka, jenž vám poradí.

Tudíž nezáleží především na typu, jestli kachlová či krbová, ale záleží tu především na rozměrech. Jde tu třeba o výšku kouřového tělesa, což není problém, aby vám to kominík zjistil. Neměli byste opomenout na šíři kouřovodu. Taktéž vítr má vliv na dobrý chod kamen, proto je dobré určit sílu a směr větru. A co je také důležité, je že musíte vědět, jak prostor by měla kamna vytopit.

krbova-kamnaŽe nechcete vytápět jenom jednu místnost, ale více? Tak pro tuto situaci slouží výměník, jenž je součástí kamen, kde se hledí na typ a výkon. Proč zrovna výměník? Protože ho lze sloučit s radiátory, a tak dodat teplo do více prostorů. Výsledkem je ušetření za topení, kdybyste měli tuto metodu vyměnit za elektřinu či za plyn.

Někteří si nejvíce oblíbili kachlová kamna, nejen proto jak vypadají, ale proto, že dokáží dlouho vyhřívat prostor, v kterém jsou. Neboť v sobě dokáží udržet teplo a postupně ho dávat do místnosti, i když už nepřikládáte.

Proč tomu tak je? Neboť povrch kamen dokáže propouštět teplo do prostoru, místo aby šel ven komínem.

Možná jsme vás naladili na koupi krbových či kachlových kamen a poradili, jak ušetřit. Třeba se u vás najde místečko, kde by mohly kamna stát, a tak se vyjímat v pokoji, jenž vám tak zvelebí vaší místnost.

Rate this post
Sdílejte