Zelená budova neznamená, že máte doma samou zelenou

Zelená budova neznamená, že máte doma samou zelenou

Sdílejte

Zelená budova neznamená, že máte doma samou zelenou

Pokud jste si mysleli, že budování a úprava vašeho domova ekologickým šetrným způsobem znamená pro vás více sáhnout do peněženky, tak se více zamyslete. Ve skutečnosti při žádosti po architektovi, návrhářovi či stavitelovi, které si najmete, nemluvně o vás, kteří by chtěli zelenou budovu, tak se tím nemíní, abyste přeplácali dům samými zelenými věcmi a měli doma třeba džungli.

Zelená znamená více než-li nakupování nových věcí do vašeho domova. Je to především o tom, jak využít věci, které již máme.

Co se starým nábytkem

Například máme možnost vypracovat projekt domu, jenž pak půjde na trh. Představte si, že kuchyň je beznadějně stará. A majitel domu by si nemohl dovolit novou kuchyň, nemá bezedný kbelík, z kterého bychom mohli udělat divy. Takže byste neměli jinou možnost, než kopírovat tmavé skříně z roku 1970, a tak začít znovu. Náklady na nové skříňky atd. by tak přesahovaly více, a vy byste spíše potřebovali ušetřit.

Ale když jste si porovnali kvalitu toho, co ve staré kuchyni majitel či vy máte oproti novému nábytku, kdy opomineme-li celkový vzhled, tak zjistíte, že starý nábytek je lepší než nový. Třeba se zde nacházejí staré skříně z masivního dřeva a mají rovné dveře a váha je dobrá, což vás uspokojí v tomto směru a máte výhodu. Někdy si musíme přiznat, že výrobky dříve byly lepší jak kvalitou i svojí životností. Dnes málo kdy narazíme na kvalitní práci. Možná je to tím, že se věci vyráběly ručně, nyní to jsou většinou stroje poskytující, zakoupit si nové zboží jimi vyrobené.

Ze starého nové

Takže se rozhodnete dát těmto skříním novou šanci, s pečlivostí je upravíte jak ošetřením, tak vzhledově. Tudíž dáte dolů staré nátěry atd., a pak jim dáte nový nátěr či jasnou barvu a ošetříte. V konečném výsledku jste ze staré věci udělali novou. A tak jste skříním dali nový směr a nenechali jste je putovat na skládku, vyrvali jste je z této cesty a nejen to, ale ušetřili jste díky renovaci, což je přijatelnou zprávou pro všechny.

Další příklad

Dalším příkladem může být jiný projekt, ve které mělo zmizet jedno patro domu, kde se nacházela ložnice. Bylo to kvůli druhému patru, jenž by první patro neuneslo a zbortilo by se, a tak se první patro mělo udělat komplet nové. Ale i tady dáme zelenou. Po rozhovoru se statikem se rozhodlo o zapuštění ocelových nosníků konstrukce na různých místech po obvodu domu, aby nesl zatížení druhého patra.

Opět jsme použili materiál, který by skončil na skládce, a nebo jsme si ho ze skládky vzali, a tak ušetřili. Nemuseli jsme kupovat nový produkt, což je nejdůležitější.

Jak na tom byli naše babičky a dědové

Při zkoumání energetických úspor, se podíváme do minulosti. Například, jak byly postavené domy před několika lety, jenž se opíraly o topení a klimatizaci. Když si rozebereme třeba okna, tak byla malá, a nedostavovalo se do domu tolik světla, což vedlo k zbytečnému svícení. Malá okna měly zase zabránit tomu, aby se nemuselo tolik topit, jelikož dříve se většinou topilo v kachlových kamnech. A v jiných místnostech třeba malými kamínky. Proto se většinou celá rodina zdržovala v jedné místnosti, tudíž i zde spala, aby ušetřila na topení. Také vysoké stropy nepřihrály moc vlastníkům, neboť museli více topit v chladnějším období.

Dnes si poradíme s malým osvětlením v místnosti, že si zakoupíme úspornou žárovku, které dříve nebyly k dostání, tak dáme další zelenou. Ale můžeme také dát kdykoliv, kdy použijeme něco, co by skončilo v odpadu.

Nejzelenějším domovem je ten, co už dávno stojí, žádná novostavba. Takže se zaměřujeme na věci, kterým dáme novou možnost, aby nám dál sloužily a my je neodepisovali. Tím je smysl tohoto, co jsme vám chtěli v těchto větách sdělit, že staré nemusí být vždy staré. Pro vás je to přínos, jak ušetřit a žít ekologicky.

Rate this post
Sdílejte