Na poslední chvíli – netradiční adventní dekorace bez jehličí

Na poslední chvíli – netradiční adventní dekorace bez jehličí

Sdílejte

Na poslední chvíli – netradiční adventní dekorace bez jehličí

 

Advent už je s ice v p lném proudu , a le proč s i třeba ještě dodatečně nevyzdobit byt stylovými dekoracemi nebo se jimi nechat alespoň inspirovat?

K Vánocům již tradičně patří vůně jehličí a zelená, červená nebo fialová barva. Ne vždy ale náš voňavý výtvor vydrží pěkně zelený a svěží až do Štědrého dne. Co si tedy letos zkusit vyrobit dekorace jiné, trvanlivé, jejichž některé součásti můžete směle použít i další rok. Navíc je jejich příprava skutečně velmi jednoduchá a zvládne ji každý začátečník.

Barvám letošních Vánoc dominuje dle profesionálních aranžérů bílá a stříbrná, takže pokud budete chtít být opravdu „in“, použijte materiál v těchto odstínech, ale samozřejmě můžete vytvářet barvené variace dle vlastního vkusu, které se budou líbit jen a jen vám. Fantazii se meze nekladou.

Pro inspiraci uvádím dva příklady adventních svícnů, jejichž základ vždy tvoří keramické nádoby, které mám doma již několik let, a pokaždé se jejich podoba promění volbou jiných dekorací.

Adventní svícen „lodička“

Na výrobu tohoto svícnu budeme potřebovat:

1 keramickou stříbrnou lodičku
1 balení květinářské aranžovací hmoty Oasis
1 balení tzv. andělských vlasů (na výplň)
1 stříbrnou stuhu na ozdobu
4 – 6 drobných dekoračních hvězdiček
1 ozdobně nařezanou limetku
4 vyšší svíčky
4 držáky svíček na zapíchnutí
Postup:
Nastříháme si hmotu Oasis dle tvaru lodičky a vložíme ji dovnitř, je důležité, aby hmota pevně stála na dně lodičky, aby se potom svíčky nekácely. Do hmoty s pravidelnými odstupy zapíchneme držáky a svíčky na ně nasadíme.
Chomáči „andělských vlasů“ vyplníme vnitřek tak, aby se zakryla hmota s držáky, naaranžujeme stuhu, volně položíme hvězdičky a limetku.
Tato varianta je velmi jednoduchá a časově nenáročná, přesto velmi efektní. Stejným způsobem lze vyrobit svícen třeba jen s jednou svící na Vás štědrovečerní stůl.
Lodičky jsou v poslední době docela hitem, stejně tak jako štolové adventní svícny, upouští se od klasického tvaru kulatého věnce a preferuje se vodorovné zarovnání svící. Všechny použité materiály se dají zakoupit v dobře zásobených květinářstvích či hobby marketech.

Keramický adventní věnec

Základ této dekorace tvoří keramický věncový korpus, který je původně určen k aranžování větviček či květů, které vydrží čerstvé díky možnosti závlahy, která se lije do dutého těla věnce.

My ale vyrobíme bleskovou adventní dekoraci z následujícího materiálu:

1 keramický korpus – věnec

4 válcové svíčky

4 stuhy na uvázání mašle

1 dekorační umělá květina

Postup:

Vše naaranžujeme na věnec, můžeme třeba použít i větší množství živých květů, které můžeme po uvadnutí zase obměnit, či zelených větví nebo jiných, pro Vánoce typických rostlin (zelené nebo zlaté jmelí, cesmína atd.).

Přeji zábavné tvoření a hodně radosti z nových dekorací! Nezapomeňte se inspirovat našimi tipy na adventní věnce na stůl.

Rate this post
Sdílejte