Zima už je za dveřmi, a co se zahradním nábytkem?

Zima už je za dveřmi, a co se zahradním nábytkem?

Sdílejte

Zima už je za dveřmi, a co se zahradním nábytkem?

zahradni-nabytekZima se blíží, pomalinku poťukává na dveře. Takže nastávají situace, kdy se snažíme vše na zahradě, dvorku či kolem domu schovat před zimou. Zabalujeme stromečky, aby měli pěkné teploučko, když přijdou mrazíky. Vyndáme krmítka, abychom mohli přes zimu krmit ptáčky, a tak jim ulehčit život v chladném období. Vykopeme květiny, které by nepřežily zimním počasí do jara a uskladníme je na dobrém místě, kde nevleze mráz, ale zase není příliš teplo.

Pokud vaše zahrada oplývá stromy, někdy i stačí jen jeden, tak určitě je na řadě shrabování listí. Někdy to dá velkou fušku, když do toho zafouká větřík, který v podzimním počasí je přirozený a častý.

Někdo si zasadí pár nových stromečků, aby se mu do jara uchytily. Na starých stromech se zkrátí větve, či některé přebytečné se uřezají. Neztratí se zde roubování stromků.

Ale co se udělá s nábytkem, nechat ho venku a přikrýt ho, nebo ho schovat do tepla? Za prvé tu záleží jaký zahradní nábytek vlastníte, tudíž z jakého dřeva je vyrobený. Většinou se vyrábí z tropického dřeva či ze švédské borovice. Tyto materiály jsou dobře odolné, přesto potřebují, aby bylo dobře o ně pečováno.

Takže je na řadě nějaký olejíček, kterým nábytek potřeme, abychom předešli popraskání či nasátí vlhkosti. Přeci jen celé jaro, léto a někdy i do poloviny podzimu je zahradní nábytek stále venku, a když víme, že na něho působí sluníčko a vlhkost, tak je samozřejmostí se o něho pěkně postarat, aby nám vydržel hodně dlouho. Tudíž použít zmiňovaný olejíček na dřevo.

zahradni-zidleTaké nějaké šikulky mohou nábytek poškrábat, a to už nestačí jenom olejíček, ale rýha se musí zapravit, tak aby příliš neupozorňovala, že si někdo třeba nad stolem hrál s nožem a moc to neuměl. Proto si vezmete brusný papír, s kterým rýhu zabrousíte dohladka, aby splýval s povrchem. Poté místo očistíme od prachu, který se nám vytvořil při zarovnávání rýhy. Pak jako poslední můžeme nanést impregnační olej na dřevo.

Co tímto ošetřováním získáte? Nábytek vám nebude praskat a zachová si stálou barvu, a také nebude vypadat, jako byste ho vytáhli někde ze skládky, ale půjde vidět, že se o něho staráte, též se vás může každý rok ptát, jestli jste si pořídili nový zahradní nábytek, jelikož vypadá tak skvěle.

A co dál? Nechat ho venku či uschovat v suchu kůlně, v garáži, ve sklepě nebo na půdě? Zahradní nábytek nemá moc rád mráz ani déšť. Nejlepší je vybrat takové místo, kde proudí stálý vzduch, neboť přílišné teplo a sucho je nevhodným řešením pro skladování dřevěného nábytku. Připadá vám, že je nábytek rozviklaný, asi jsou šroubky nedotažené? Řeknete si, že utahování šroubků necháte až na další sezónu, kdy ho vytáhnete? Ne, šroubky utáhněte hned, než ho někam schováte.

A jak je na tom nábytek z umělého ratanu či hliníku? Moc vašeho času nezaberou, neboť nejsou moc náročným materiálem, který by vám zabral hodně času na jejich úschovu třeba do garáže. I když nejsou moc náročné, tak přesto si umělý ratan vyžaduje, abyste ho neuchovávali v nízkých teplotách pod 0 stupňů Celsia či v teplotě nad 40 stupňů. Co by se mohlo stát? Ratan by mohl popraskat, a to byste jistě nechtěli.

Udržování zahradního nábytku z umělého ratanu nebo z hliníku byste neměli také neměli vynechat. Stačí když použijete teplou vodu, nikoliv příliš, vlažná bude stačit, a dáte do ní trochu mýdla.

Tak už víte, jak naložit na podzim se zahradním nábytkem?

Rate this post
Sdílejte