Od ledna se mění občanský zákoník a s ním pravidla ohledě nemovitostí

Od ledna se mění občanský zákoník a s ním pravidla ohledě nemovitostí

Sdílejte

Od ledna se mění občanský zákoník a s ním pravidla ohledě nemovitostí

Od roku 1951 platilo, že pozemek a nemovitost může vlastnit jiná osoba. Nový zákoník, který zřejmě od ledna začne platit říká, že pozemek a stavba budou jedno. Stavby budou chápány jako součást pozemků, na němž stojí.

Jste-li majitelem stavby na cizím pozemku, nemusíte mít obavy, že by vás vlastník mohl připravit o bydlení. Budete mít předkupní právo na koupi pozemku. To stejné právo získává vlastník pozemku v případě, že budete chtít prodat stavbu. Pokud čerpáte na stavbu hypoteční úvěr, nemělo by se pro vás nic změnit.

Naopak změny čekají ty, kdo chtěli úvěr teprve čerpat a to nejdříve na pozemek, později na stavbu. Od ledna už to zřejmě nebude možné, museli byste to stihnout do konce letošního roku.

Autor obrázku: Tax Credits

Rozestavěné stavby také zřejmě nebude možné od roku 2014 na katastru zapsat. Jednoduché to bude, pokud stavíte na svém pozemku, na cizím pozemku budete ovšem moct stavit jen na základě tzv. práva stavby. Má dobu splatnosti 99 let a je předmětem zápisu do katastru nemovitostí. Lze jej tedy převést, dědit nebo zatížit zástavním právem, které ne nutné k uzavření hypotečních úvěrů.

Navštivte katastrální úřad do konce roku 2013

Pokud máte rozestavěný dům na který chcete čerpat, nebo čerpáte hypotéku, pospěšte na katastrální úřad a zapište vaši stavbu. To lze však jen za podmínek, že má obvodové stěny alespoň do výše 1. nadzemního podlaží. Jinak nedojde ke vzniku samostatné stavby a po 1.1.2014 se stavba stane součástí pozemku.

Pokud z nějakého důvodu nedojde k zápisu ať už číkoli chybou, bude těžké dokazovat, že stavba vznikla ještě podle starých předpisů a nemá se tedy stát součástí pozemku.

Zatím všichni docela tápou a bude na bankách, jak se k novým faktům postaví. Změny se budou týkat i developerských projektů. Všichni odborníci jako třeba Partners a další pro lidi prospěšní poradci se snaží rychle dostat do obrazu. Jsou obeznámeni s tím, co se má změnit, budou vám nápomocní a vysvětlí, co pro vás změny znamenají.

Změny se budou týkat i pravidel dědění, ceny života, reklamací, nájemních smluv… Snad nám budou změny ku prospěchu a nebudou v nich nesrovnalosti.

Rate this post
Sdílejte