Ukliďte si bez chemie

Ukliďte si bez chemie

Sdílejte
Autor obrázku: Courtney Gibbons

Ukliďte si bez chemie

Myslíte si, že abyste pořádně uklidila celý byt, potřebujete na to nespočet chemických přípravků? Omyl! Chemii se totiž můžete obloukem vyhnout a byt vyčistit věcmi, které doma najdete. A je jedno, jestli to je chlebová kůrka, soda či pivo – poslouží vám to stejně dobře. Jen se toho nesmíte bát.

Na okna použijte ocet

Že bez pořádného ironu nevyčistíte okna tak, aby se leskla? Ale vyčistíte… Budete přímo koukat, jak moc se okno začalo podobat zrcadlu. Nejdříve byste si ale měla zapamatovat jeden fakt, pokud vám totiž bude na okna pražit slunce, tak voda uschne příliš rychle a okna budou šmouhatá.

Dejte do vody trochu octa, do kbelíku bohatě postačí jeden panák. Poté vyčistěte okna novinovým papírem.

Pokud ale toužíte po ještě lepším výsledku, můžete do vody nakapat trochu glycerinu, který vám zajistí to, že kapky deště neulpí na okně. Navíc budou okna odolná i proti prachu.

Co s žaluziemi?

Pokud si nevíte rady s tím, jak vyčistit žaluzie, nejlépe vám poslouží obyčejná chlebová kůrka. Stačí do ní žaluzii sevřít a chlebovou kůrkou po žaluzii přejet. Hned budou krásně čisté!

Koberec

Jestli vás trápí skvrny na koberci a nepomohlo vám absolutně nic, skvěle vám pomůže jedlá soda. Koberec stačí posypat a nechat působit. Poté nezapomeňte vyluxovat.

Nábytek

Hodně matek trápí samolepky na nábytku od dětí. Nemusíte ale hned propadat panice, protože stačí samolepky nahřát fénem a hned půjdou krásně dolů.

Můžete si na nábytek připravit vlastní leštěnku ze včelího vosku – stačí vosk nastrouhat, dát do hrnce s horkou vodou a míchat do rozpuštění. Poté přidáte terpentýnový olej, nějaký voňavý olej a dobře promícháte. Pokud máte čalouněný nábytek, tak ho vždy vysávejte proti směru vlasu, skvěle zabírá ale i namočené vyždímané prostěradlo, které na čalouněný nábytek položíte a vyklepete rákoskou.

Na poškrábaný nábytek je nejlepší rada obyčejná bílá vazelína, se kterou škrábance přetřete. Přes noc necháte působit a ráno stačí klasicky přeleštit.

Autor obrázku: Maja Dumat

Květiny

Štve vás neustálé nakupování hnojiv? Už nemusí! Můžete totiž použít pivo, skořápky či vodu z brambor! Možná se vám to zdá šílené, ale opravdu to zabírá. Pivem byste měli u květiny rosit listy, pokud chcete, aby je měla krásně lesklé. Skořápky přidejte, když přesazujete rostliny, na dno květináče, poskytnete jim zdroj výživy a rostliny budou akorát vzkvétat. Ani vodu z brambor nemusíte hned vylévat! Stačí počkat, až vychladne a poté s ní rostliny zalít. Tato voda obsahuje spoustu látek, které rostlině jenom prospějí.

Jít do toho nebo ne?

Možná si říkáte, že se nebudete namáhat s výrobou vlastního domácího přípravku, ale zkuste zvážit fakt, že vaše děti veškeré chemikálie dýchají a odráží se to na jejich zdraví. Čistící přípravky totiž mnohdy obsahují přímo drastické sloučeniny. A to asi za to nestojí…

Rate this post
Sdílejte