Jak vybrat nová okna

Jak vybrat nová okna

Sdílejte

Jak vybrat nová okna

nová okna
nová okna

Rozhodli jste pro zlepšení vašeho domu nebo bytu formou nových oken? Už vás nebaví neustále poslouchat venkovní hluk a každou zimu protopit zbytečně spoustu peněz?

Pokud právě vybíráte nová okna, nejprve se musíte rozhodnout, zda chcete plastová okna nebo dřevěná okna. Mezi hlavní výhody plastových oken patří nižší cena a snadná údržba. Dřevěná okna zase splňují vysoké nároky na ekologii a vzhled. Pro každé okno jsou velice důležité žaluzie. Spousta lidí nemá rádo záclony, protože se do nich chytá prach a rychle žloutnou. A tak často volí žaluzie, které se těší velké oblibě. Jsou výbornou dekorací a krásně doladí vaše okno, ale hlavně vás uchrání před sousedy a před sluncem. Vhodné jsou také venkovní rolety, které jsou zabudované přímo pod fasádu nebo se montují do zaomítacích schránek a vy si můžete vybrat jakoukoliv barvu. Výhodou je to, že jsou vaše nová plastová nebo dřevěná okna chráněna.

Standardní barvou plastového okna je bílá nebo za příplatek ale můžete zvolit i jinou barvu, popř. imitaci jakéhokoliv druhu dřeva. Nemělo by chybět dvojité těsnění oken, jedno je proti větru a jedno proti dešti. Zasklení oken je dvojité nebo trojité a mezi vrstvami je vždy izolační vrstva. Trojité je sice dražší, ale má výbornou tepelnou izolaci. Dokonce máte možnost si vybrat z více druhů skel, ta jsou standardní, protihluková, reflexní a bezpečnostní.

Důležité je také okenní kování. Na okenním kování a jeho pozdější údržbě závisí, jak snadno budete okno otevírat a jak dlouho vám bude sloužit. Kování můžete vybírat podle funkce (otvíravé, sklopné), podle pantů (mohou být skryty nebo viditelné) a podle funkce kliky (standardní, s dětskou pojistkou). Velmi důležitá funkce okenního kování je ochrana proti násilnému vypáčení okna. Během pár sekund a za pomoci šroubováku jde okno se standardním obvodovým kováním snadno a tiše vypáčit. Bránit se dá pomocí bezpečnostního kování.

Pokud vybíráte nová ona, nezapomeňte také na vchodové dveře, které jsou vizitkou vašeho domova a napoví o vás mnoho.

Rate this post
Sdílejte