Oprava bydlení po živelné katastrofě? Pomoci mohou profesionálové!

Oprava bydlení po živelné katastrofě? Pomoci mohou profesionálové!

Sdílejte

Oprava bydlení po živelné katastrofě? Pomoci mohou profesionálové!

Autor obrázku: University of Salford Press Office

Poslední roky se stále častěji setkáváme s nečekanými výkyvy počasí, povodněmi a to jak dlouhodobými, tak i lokálními bleskovými nebo s dlouhou a studenou zimou či nadměrně horkým létem. Tohle všechno nemusí být zátěž jen pro naše zdraví, ale i pro naše domy a obydlí. Jak se vypořádat s živelnou pohromou a vyplatí se opravu udělat svépomocí nebo povolat profesionály?

Oprava svépomocí může být několikrát dražší

Voda se rychle nahrnula do přízemí domu a máme pak velmi vlhké zdi, loupe se omítka, nábytek a vybavení je na vyhození. Nezbývá nic jiného, než začít s úklidem, následuje sanace, vysoušení a dlouhá namáhavá práce.

Do oprav a renovací se můžete pustit svépomocí. Zapojit tak své blízké nebo příbuzné. Otázkou však je, jestli se všechny práce vydaří tak, jak mají. Nepodařená práce se totiž může několikrát prodražit, než kdybychom využili pomoci profesionálů. Neodborné práce totiž mohou narušit nejen samotnou omítku, ale také i celkovou statiku domu. A právě ušetřené peníze za opravy pak mohou celkovou rekonstrukci mnohonásobně prodražit. Pokud si přesto na střechu troufáte sami, nastudujte si alespoň základní terminologii. Pomoc hledejte třeba na Wikipedii.

Nejdražší je práce, ale…

Často se uvádí, že nejdražší na rekonstrukci je právě hodnota práce. Tu si sice můžeme při vlastní opravě ušetřit, ale neměli bychom opomenout nakoupit také stavebniny, materiály na rekonstrukci, všechny dostupné prostředky, nástroje a vybavení. A právě to může být nejvyšší částkou v celé rekonstrukci obydlí.

Samotná rekonstrukce bytu je pak právě nejdražší v nákupu stavebnin. Práce není pak tou nejvyšší položkou ve finančním rozpočtu a může se tak více vyplatit pomoc od profesionálů.

Specializované firmy ušetří i čas

Pomoc od profesionálů se nám může vyplatit jak při odborných pracích, tak samozřejmě i při větším počtu poškozených částí domu. Ušetříme pak výraznou část času při práci, navíc máme pak výsledky zaručené. Specializované firmy se navíc často dokážou přizpůsobit individuálním požadavkům a to jak v samotné práci, tak i v časových požadavcích. Samozřejmě že často poskytují i různé slevy a největší výhodou je pak záruka na provedenou práci.

Rate this post
Sdílejte