Jak si správně vybrat bytové zařízení

Jak si správně vybrat bytové zařízení

Sdílejte
Autor obrázku: Wicker Paradise

Jak si správně vybrat bytové zařízení

Nábytek představuje dlouhodobější investici. Nekupujeme ho tak často, jako oblečení. Také je podstatně dražší a nevyjde z módy každou sezónu, naštěstí. Musíme si proto důkladně promyslet, co potřebujeme, jakému účelu bude nábytek sloužit a kam ho umístíme. Tyto úvahy sledují jediný cíl: aby sloužil nám, ne my jemu.

Dříve, než si koupíme určitý kus nábytku

Před nákupem vybavení se přesvědčte o následujících faktorech:

  • Zda se vejde na místo, které máme k dispozici. Kromě šířky, hloubky a výšky nábytku potřebujeme i prostor nutný k jeho užívání (např. otevírání dvířek, vytahování a stlaní lůžka atd.)
  • Zda nábytek odpovídá svými rozměry předmětům, které do něj chceme uložit (např. hloubka a výška polic v knihovně)
  • Zda se dá s nábytkem snadno manipulovat, dá se snadno přemístit, nebo je naopak příliš těžký, což komplikuje úklid i stěhování.
  • Zda nábytek zapadá do prostředí. Vě většině případů již nějaké zařízení máme a chtěli bychom si ho ponechat. Zařízení, které od prvopočátku není komplexním zařízením pokoje, se dá mnohem snadněji kombinovat s jinými jednotlivými kusy.

Materiál, jeho zpracování, tvar nábytku, jeho čalounění, vzor a barva potahů, to vše rozhoduje při koupi. Nezapomeňte, že jednoduše tvarovaný nábytek přežije řadu módních vln, aniž by vypadal nemoderně. Efektní ozdoby často zakrývají nekvalitní materiál i zpracování.

Přírodní povrchová úrava působí přirozeně, zbytečně nábytek nezvýrazňuje a dá se proto lépe kombinovat s ostatními barvami v místnosti. Tmavá barva dělá nábytek těžším, upoutává více pozornosti, stává se dominantou místnosti.

Při volbě barev a vzorů musíme být zvláště opatrní. Mnoho barev a vzorů působí rušivě a nesvědčí o dobrém vkusu.

Rate this post
Sdílejte