Koberec, dlažba, lino nebo laminátová podlaha?

Koberec, dlažba, lino nebo laminátová podlaha?

Sdílejte

Koberec, dlažba, lino nebo laminátová podlaha?

Zvažujete možnosti, čím a jak nejlépe pokrýt vaši podlahu v kuchyni, ložnici, na chodbě či v koupelně? Řekněme si své pro i proti různých podlahových krytin.

Koberce

Autor obrázku: Wonderlane

Koberec je do bytu velmi vkusný a působí teple a útulně. Dnes se dělají koberce různých druhů, ale přeci jenom, usazuje se v něm spousty mikrobů, bakterií a také prachu. Proto když je u vás doma někdo alergik, není volba koberce zrovna vhodná. Nehledě na to, že pokud máte domácího mazlíčka, jde jeho srst z koberce velmi špatně pryč.

Koberec je hezký, ale jak dlouho vydrží v původním stavu, jak jsme ho kupovali? Nevyberete-li kvalitní, po nějakém čase se prošlape a čím dál více se bude ztenčovat. Jeho údržba je poměrně náročná ať už luxovaním nebo čištěním.

Volbu koberce můžete omezit na běhouny, menší či větší kusové koberce pod konferenční stolky nebo k posteli, zkrátka tam, kde chcete mít u nohou teplo.

Lino a plovoucí podlaha

Dnes je velice moderní lino nebo plovoucí podlahy. Jde o varianty, které nejsou až tak drahé jako kvalitní koberec a působí velmi přirozeně. Pokud máte moderně zařízený byt, určitě volte spíše plovoucí podlahu. Pokud je opravdu kvalitní, je skoro nesmrtelná a vydrží dlouho. Je velmi lehce udržovatelná, než zametat je lepší vzít vysavač a vyluxovat a poté jen vlhkým hadrem vytřít s ošetření. Plovoucí podlaha opravdu vydrží hodně dlouho v takovém stavu, v jakém jste ji kupovali.

Samozřejmě záleží na velikosti zátěže podlahy. Pokud ji budete chtít dát do ložnice, kde budou velké těžké skříně a postel, je dobré volit vysoce zátěžovou. Budete-li ji dávat na chodbu, kde máte jednu komodu a botník, můžete zvolit nízkozátěžové. Jen pozor na jednu věc: dávat do koupelny se může jen speciální plovoucí podlaha, v koupelně je vysoká vlhkost a to je jediná věc, která běžné plovoucí podlaze nesvědčí.

Další možností je lino. Pokud máte nerovnou podlahu nebo těžký nábytek i kvalitní linou nevydrží, vytvaruje se podle podlahy a už to opravdu není hezké. Po čase praská, bledne a smývá se. Pro jeho snadnou údržbu je vhodné dát ho na chodbu nebo verandu, do kuchyní nebo jinde, kde je potřeba často něco setřít.

Autor obrázku: midiman

Dlažba

Dlažba je moc krásná věc a hodí se i do kuchyně. Je to sice studené podloží, ale používáte-li pantofle, můžeme to opomíjet. V létě, když je horko, je na bosou nohu velice příjemná. Další místnost kam dlažba patří je koupelna. Je to nejlepší místo na dlažbu – jak kvůli vlhkosti, tak vodě.

Je jen na vás, jaký materiál si zvolíte, jen myslete na to, že by měl určitě ladit s vybavením bytu, aby vše mělo dokonalou souhru.

Rate this post
Sdílejte