Chaty a chalupy. Jaké se nejlépe pronajímají?

Chaty a chalupy. Jaké se nejlépe pronajímají?

Sdílejte

Chaty a chalupy. Jaké se nejlépe pronajímají?

rs_chalupa2Co Čech, to chalupář. To není žádné smyšlené klišé, ale podložený fakt. V žádné jiné evropské zemi, snad jen s výjimkou skandinávských zemí, není chataření a chalupaření tak oblíbené, jako právě v České republice. Tato skutečnost přihrává současným i potenciálním majitelům chat a chalup jedinečnou možnost na vlastnictví nemovitosti vydělat. Ať už jejím prodejem, nebo případným pronájmem. Jenže – není chata jako chata a za starou barabiznu ve špatné lokalitě nejspíš nedostanete ani vindru.

Požadavky se zvyšují

V České republice si pobyt na chatách a chalupách pravidelně dopřává více než polovina městských domácností. Zájem mají především o moderně vybavené nemovitosti, které jim poskytují potřebný komfort a pohodlí. Důležitá je lokalita a její dopravní dostupnost. Chalupa u lesa nebo v horách v blízkosti většího silničního tahu = značka ideál. Svou roli hraje také pozemek. Musí být dostatečně velký ke sportovnímu a rekreačnímu vyžití. Ale zas ne příliš velký, aby péče o něj nepřerostla v nepříjemnou starost.

Pozor na skryté vady

Podobných chat a chalup u nás po hříchu najdete jen velmi málo. Celá řada rekreačních objektů je konstrukčně špatně řešena, nachází se v těžko dostupných lokalitách nebo je vinou zanedbané péče v katastrofálním stavu. Pokud tedy narazíte na prodejní inzerát podezřele levné a na první pohled pěkné chalupy, buďte obezřetní. Na místo se osobně vydejte, zjistěte si informace v sousedství a nahlédněte i do územního plánu obce. A třeba pak zjistíte, že se chata nachází v záplavové oblasti, nebo že je pravidelným terčem místních zlodějů.

Myslete na sezónnost

Pokud kupujete chatu nebo chalupu jako investici a hodláte ji pronajímat, vždy před konečným rozhodnutím pečlivě zvažte, do jaké míry jste schopni nemovitost obsadit. A během tohoto procesu vezměte v potaz také sezónnost. Horskou chatu ve vyšších polohách snadno pronajmete během zimy, naopak na roubenku v říčním údolí nejspíš nalákáte lidi během teplého léta. Nezapomínejte, že neobývaná starší budova velmi rychle chátrá a náklady na opravy a údržbu tak při nepromyšleném rozhodnutí mohou převýšit výnosy z pronájmu. A to byste určitě nechtěli.

Rate this post
Sdílejte