Pasivní domy, aneb budoucnost klepe na dveře

Pasivní domy, aneb budoucnost klepe na dveře

Sdílejte

Pasivní domky, aneb budoucnost klepe na dveře

Rádi byste si pořídili hezký a velký dům, kde byste se cítili komfortně, kde byste mohli aktivně pracovat, užívat si života, bavit se, hrát si se svými dětmi nebo jenom tak lenošit?

Krásné teploty uvnitř téměř bez topení

Autor obrázku: Jeremy Levine

Pokud máte nároky na pohodu vnitřní části domu a preferujete stálou teplotu domu, jak v parných dnech léta, tak i v mrazivých zimních dnech, tak jste tu správně. Budete mít přísun čerstvého vzduchu, aniž byste museli řešit průvan, který by vám mohl ublížit, mohli byste nastydnout nebo řešit, co to udělá s okny, které se velkým průvanem zavřou.

Takový pohodlný život je možný v domě, který nemá o mnoho vyšší náklady, než jaké byste věnovali na novostavbu. Dokonce můžete ušetřit až 90 procent nákladů za vytápění. Že to není možné? Ale je, nejde o žádné náročné technologie, které by finančně zatížily vaši kapsu tak, že už byste si nemohli dovolit žádný jiný komfort, ani nebude nijak náročný na obsluhu.

Seznamte se s pasivním domem

O čem je řeč? O pasivním domu, ze kterého se dostane málo tepla ven, takže nepotřebujete klasický vytápěcí systém. Využíváte energie ze sluníčka, z lidí, kteří obývají tento dům, ale i z elektrických spotřebičů, které vám mohou vyhřát celý dům. Zní to jako sci-fi?

Život v pasivním domě nejsou jenom úspory na vytápění, ale můžete se pobytem zde zbavit taky zdravotních potíží, které vás obtěžovaly. Celý den i noc jede filtrace vzduchu, která zbavuje dům všeho prachu a nečistot, a to je vhodné jak pro alergiky, tak taky pro ženy, které si chtějí usnadnit úklid. Větrací systém přivede do domu tolik vzduchu, kolik potřebujete a navíc se zbavíte plísní, které jsou tak častými nevítanými hosty panelákových bytů. V domě máte jenom krásně čerstvý vzduch.

Bydlení bez plísní a nečistot

Pasivní dům je tedy jako stvořený pro moderní lidi, kteří mají rádi komfortní prostřední zbavené různých plísní a nečistot, které se do domu nosí zvenčí.  Ty se hromadí ve formě plísní, pokud jde o zateplený prostor, ve kterém se můžeme střetnout s tepelnými mosty. Proto vidíme v panelových bytech tak častou plíseň právě v místech, která jsou nejstudenější. Mohou být jak v dětském pokojíčku, tak v ložnici, a to opravdu nevhodné pro celoroční bydlení. A to v pasivních domech vůbec nehrozí.

Rate this post
Sdílejte