Jak natírat dřevo a dřevěný nábytek

Jak natírat dřevo a dřevěný nábytek

Sdílejte
Autor obrázku: jakerome

Jak natírat dřevo a dřevěný nábytek

Když natíráme nové dřevěné výrobky, nábytek, tak volíme světlou lazuru. Natíráme je dvakrát i třikrát a přitom nám dřevo ztmavne každým nátěrem, i když se jedná o tenkovrstvou samo sprašující lazuru.

Pokud natíráme staré dřevo, pak se jedná o udržovací nátěry na staré dřevo. Využije ji tam, kde jsou vyprahlé staré dřevěné výrobky, jako je plot, štíty.

Pro ostění volíme tenkovrstvé lazury, ale na rozdíl od nového dřeva nám jde hlavně o prodloužení životnosti, proto volíme více krycí tenkovrstvé lazury. Tyto mají přírodní pigmenty, jež zakrývají nevzhledné či jinak problematické části dřeva.

Pamatujme si, že staré i rozpukané dřevo více vsakuje, a tak natíráme několikrát a lazura se stále vpíjí. Proto existuje něco vhodnějšího – do řídké lazury přidáme lněnou fermež a nátěr se dostane do větší hloubky, a to včetně mastnoty, a tím se toto staré dřevo zpevní. Můžeme přidat jednu či dvě lžíce syntetické barvy pro zlepšení kryvosti. Fermež či syntetickou barvu přidáme i do syntetických lazur.

Pokud máme popraskané trámy na pergolách, tak je netmelíme, protože jde o přírodní materiál a oprava tudíž nebude mít dlouhou životnost. Tmel po ztvrdnutí je kus neživé hmoty, která je zasazena do živé hmoty, jakou je dřevo, které se neustále mění a pohybuje, smršťuje, nabobtnává, stále pracuje. Proto už pojení tmelu se dřevem dochází k pnutí a destrukci barvy, lazury či glazury. Povrch řádně naimpregnujeme proti škůdcům a dřevo necháme pracovat.

Pokud jste si oblíbili vodou ředitelné krycí barvy, pak je s nimi práce jednoduchá. U dětských houpaček, dřevěných hraček či pískovišť je výhodou, že barvy splňují normu pro styk s potravinami a mohou být na hračkách pro děti do 3 let.

Někteří výrobci nabízejí také základní barvu, ale postačí tento druh barvy naředit vodou a nátěr zakotvit do dřeva, další nátěr už bude bez ředění.

Rate this post
Sdílejte