Neplaťte za plyn zbytečně mnoho. Porovnejte si nabídky dodavatelů a vyberte si...

Neplaťte za plyn zbytečně mnoho. Porovnejte si nabídky dodavatelů a vyberte si tu nejvýhodnější.

Sdílejte

Neplaťte za plyn zbytečně mnoho. Porovnejte si nabídky dodavatelů a vyberte si tu nejvýhodnější.

Také se vám zdá, že platíte za plyn příliš mnoho, i když se snažíte šetřit, nepřetápíte a raději si obléknete svetr, na noc teplotu uvnitř stahujete, hlídáte si spotřebu teplé vody, vaříte s pokličkami, troubu vypínáte ještě před dopečením jídla, máte nový úsporný kotel…?

V tom případě byste se měli zajímat, jaká je cena plynu za 1m3, kterou aktuálně platíte a zda není mnohem vyšší, než jakou by vám nabídl konkurenční dodavatel.

Co vše ovlivňuje váš dodavatel

Dodavatel plynu si stanovuje jeho náklady, marže i předpokládaný zisk. V mnohém tedy záleží právě na něm, jaká cena bude konečná. Záhy tak můžete zjistit, že na našem trhu můžete najít dodavatele, jejich ceny se liší i o několik desítek procent. Lehce se tak může stát, zvláště jestliže plynem topíte, vaříte i ohříváte vodu, že platíte o 10 000 Kč ročně více, než by tomu bylo jinde.

Vliv státu a ceny plynu na trhu

Samozřejmě, že se na výši částky na faktuře podílí i úřady, neboli stát. Energetický regulační úřad má dohled nad dodavateli a cenovými aspekty – liberalizovanou a regulovanou cenu. Dodavatelé nakoupí plyn jako komoditu a připočítanou marži a cenu za dodávku kontroluje úřad. Paradoxní je, že čím je odběr nižší, tím více může stoupat cena plynu. Úkolem Energetického regulačního úřadu je kontrolovat, aby nepřesáhla přes únosnou mez.

Použijte praktickou kalkulačku energií

Velmi dobře vám poslouží jednoduchá a rychlá kalkulačka energií. Díky ní zjistíte nejen, zdali nepřeplácíte za plyn, ale i ostatní energie, jako např. elektřinu. Stačí vybrat požadovanou energii, vyplnit pár informací, které pomohou upřesnit vaši situaci a nechat si zobrazit nabídky jednotlivých dodavatelů.

Vyplatí se sledovat nabídky opakovaně. Neznamená totiž, že to, co je výhodné nyní, bude nejvýhodnější i za rok. Možné úspory rozhodně stojí za váš krátký čas, který budete pro zjištění aktuálních nabídek potřebovat.

Rate this post
Sdílejte