Elektrický sporák versus Indukční deska

Elektrický sporák versus Indukční deska

Sdílejte

Elektrický sporák versus Indukční deska

By: Timo Kuusela

K tomu, abychom si připravili doma kvalitní jídlo, potřebujeme plně vybavenou kuchyň. Základní spotřebič, bez kterého bychom mnoho jídel nedokázali připravit je sporák. Ale jak sporák vybrat? Který je ten nejlepší?

Když máte elektrický sporák?

Pokud doma nemáte plynový sporák, tak máte právě elektrický sporák, který je oblíbenější. U tohoto typu sporáku je jednoduchý princip. Zapnete plotýnku, počkáte, než se zahřeje na požadovanou teplotu a položíte na ní hrnec a můžete cokoliv ohřívat. Problém je v tom, že teplo, které plotýnka vyrábí je předáváno nejen hrnci, ale část jde i do těsného okolí topné spirály, čímž se zvedá spotřeba. A dalším problémem je to, že i když plotýnku vypnete, tak velkou ještě dlouhou dobu po vypnutí udržuje vysokou teplotu, což je nejen nešetrné, ale hlavně nebezpečné.

Proč namísto elektrického sporáku dát přednost indukční desce?

Mnoho lidí v tom nevidí zásadní rozdíl, ale indukční deska má pár výhod. Jedna z nich je to, že indukční plotýnka čeká na impulz od plochy železného hrnce, ve kterém se chystáte něco ohřívat. Své teplo hrnci předává přesně na ploše hrnce, takže se teplo vytváří těsně pod hrncem, a díky tomu nedochází k téměř žádným únikům tepla do okolí. A to je důvod, díky kterému ušetříte velkou spotřebu elektriky. Navíc indukční deska není natolik drahá a přitom vám vydrží několik let.

Jak mohu tyto dva spotřebiče srovnat?

Nejlepší je, když vám poradí někdo, kdo s tím má osobní zkušenost, což znamená, že vyzkoušel obě varianty a tedy dokáže posoudit, která je ta výhodnější. Avšak problém je v tom, že ani tento názor není vždy úplně jasný, protože mnohdy také záleží na tom, jaký typ daného spotřebiče si vyberete. Kromě toho si můžete na internetových portálech najít recenze jak na elektrický sporák, tak i na indukční desku, kde je výhodou to, že jde o pohled více lidí, což znamená, že půjde o více typů.

Kde mohu tyto spotřebiče zakoupit?

Ať už jste se rozhodli pro indukční desku či elektrický sporák oba tyto spotřebiče jednoduše naleznete v obchodech s elektrem, kde vám ochotní prodavači rádi poradí, která z variant je pro vás ta lepší. Ale můžete se sami podívat na internetových portálech, a pokud se vám bude některý z typů zamlouvat, tak si jej rovnou objednat.

Na něčem své pokrmy musíte připravovat a vzhledem k tomu, že člověk by měl jíst pravidelně, tak byste měli myslet na to, aby byl váš spotřebič výkonný, ale zároveň finančně šetrný.

Rate this post
Sdílejte