Jak si zařídit špajzku

Jak si zařídit špajzku

Sdílejte
By:

Jak si zařídit špajzku

Základem rychlého vaření jsou suroviny. Také se Vám už stalo, že jste chtěli uvařit něco dobrého, ale zjistili jste, že Vám zrovna chybí nějaká ingredience? Proto je dobré mít skvěle vybavenou špajzku. Nemusí to zrovna být velká místnost, kde uchováváte veškeré potřebné suroviny. Stačí mít šikovnou skříň, kde budete mít vše potřebné hned po ruce.

Nevíte si rady? Teprve si zařizujete kuchyň a plni odhodlání se chcete pustit do vaření, nebo jste už domácí šéfkuchaři? Zde je pár rad co si pořídit.

Koření
Sůl, pepř (mletý i celý), kmín, červená paprika (sladká i pálivá), majoránka, nové koření, bobkový list, hřebíček, skořice, muškátový oříšek, tymián, bazalka, oregano.

Těstoviny
Najdete velké množství tvarů, základem jsou vřetena, špagety, kolínka a fleky. V dnešní době je jednoduché sehnat i těstoviny z různé mouky. Určitě stojí za vyzkoušení těstoviny z těchto mouk: kukuřičné, špaldové, celozrnné, pohankové, rýžové.

Luštěniny
Hrách, čočka (klasická i červená), pohanka, fazole.

Rýže
Basmatti je úžasná rýže, která je hned hotová a hodí se na přílohy. Oproti tomu rýže kulatozrnná nesmí chybět do žádného pravého italského rizota.

Mouky
Hladká, polohrubá, hrubá jsou nepostradatelné, ale proč nezkusit i celozrnné či nějaké nevšední, třeba rýžovou?

Cukr
Moučkový, krupicový a třeba i třtinový. No a ten, kdo má radši něco zdravějšího může použít třeba med nebo agávový sirup.

Kompoty
Chcete udělat koláč, ale zrovna nemáte zamražené ani čerstvé ovoce? V tom případě budete rádi za kompot, který Vám udělá skvělou službu. Pořiďte si takový, který máte rádi. Mezi osvědčené patří broskvový, třešňový a hruškový.

Ostatní
Sem bych zařadila třeba hořčici, olej (olivový i obyčejný), kečup, protlak, cibuli, česnek, brambory a mrkev. Jsou to věci, které nemusíte mít zrovna ve špajzce. Většinou je najdeme v ledničce, ale jsou pro vaření také nepostradatelné.

Jak jste na tom s Vaší špajzkou Vy, máte ji? Bez čeho se neobejdete? Co je základem pro Vaše vaření?

Rate this post
Sdílejte