Keramické nádobí

Keramické nádobí

Sdílejte

Keramické nádobí

By: Didriks

V době, kdy nebyla technika na takové úrovni, jako je dnes, se používaly pouze takové materiály, které byly přírodní a daly se poměrně jednoduše zpracovat. I pravěcí lidé jedli z ručně vyrobených keramických nádob.

Jak se vyrábí keramické nádobí?

Podobně, jako lidé z pravěku vzali hlínu a něco z ní udělali, to funguje i dnes, rozdíl je jen v tom, že dnes je to na poněkud vyšší úrovni. Nejprve se vezme kamenina, která připomíná hlínu a většinou je to směs nějakých sklářských písků a kaolínu. Následně se tato hlína zpracovává a odlívá do forem, kde se nechává nějakou dobu vysušit. Když je hlína dostatečně vysušená, míří do pece, kde se vypálí. Po vypálení se keramika maluje speciálními barvami, které se nazývají glazury. Potom co je nádoba namalována se opět vypálí a až po druhém vypálení je výrobek hotový a může jít do obchodu k prodeji.

Jaké mají keramické výrobky přednosti?

Keramika je velice odolný materiál, který má opravdu dlouhou životnost. (Teda pokud vám nádoba neupadne.) Je odolná nejen vůči mikrovlnné troubě či myčky, ale také vůči kyselinám. Je připravena na vysoké teploty a je neškodná vůči jakýmkoliv potravinám. Kamenina je velice vhodná pro dlouhodobé ukládání potravin, protože zde mají potraviny menší pravděpodobnost zkázy. Starší lidé jsou zvyklí, že třeba sádlo patří do kameninového hrnce. Další výhodou keramických nádob je, že udrží dlouho teplo, takže pokud čekáte početnou návštěvu a smažíte řízky, tak je nejlepší je ukládat do keramické nádoby, kde budou stále teplé.

Jaké keramické nádoby se dají zakoupit?

Většina lidí zná keramické nádoby, jako doplněk do zahrad a podobně. Samozřejmě, že i tady je keramika užitečná a krásná, ale větší funkčnost má právě v kuchyni. Kde si můžete pořídit obrovské hrnce na tlačení zelí, klasické hrnce na přípravu běžných jídel či formy na bábovku, mísy, kořenky, hrnky, hmoždíře a mnoho dalších. Keramickým nádobí si můžete vybavit téměř veškeré kuchyňské nádobí. A nejen, že je to funkční a praktické, ale také to vypadá velice vkusně. Kromě toho můžete mít nádobí dle vašich představ, protože pokud se domluvíte s distributorem, tak je schopen vám na keramiku namalovat, co si budete přát.

Kde mohu keramické nádobí zakoupit?

Keramické nádobí není těžké pořídit, protože je poměrně dost šikovných lidí, kteří s keramikou pracují. Je několik skladů, kde se keramika vyrábí a rovnou prodává. A normálně lze sehnat i v klasických kamenných obchodech, avšak přece jenom to vypadá lépe, když se dostanete přímo ke zdroji a ve většině případů jsou tyto výrobky i levnější. Samozřejmě, že není problém objednat si nějaké keramické výrobky i na internetu.

Vraťme se do staré doby, kdy nebyly ledničky, a přesto se jídlo nekazilo – za to může uskladnění v keramických nádobách.

Rate this post
Sdílejte