Naše podlaha hřeje!

Naše podlaha hřeje!

Sdílejte

Naše podlaha hřeje!

Lidé si mysleli, že když na svou betonovou podlahu položí koberec, tak nebude chladná, ale bude hřát. Avšak to ještě nevěděli, že existuje podlahové topení. A když okusíte její efekt, tak už nebudete chtít nic jiného.

Podlahové topení?

Někteří si ani nedokážou představit, jak podlahové topení vůbec může vypadat. Je to jednouché, nebudete mít v místnostech malé krabice, které dávají teplo, ale budete je mít pod sebou, což je velice efektivní. Protože vám teplo půjde od noh, což je zdravé a také to člověka lépe zahřeje. A navíc je to úsporné, protože když máte tuto variantu topení, tak spotřebujete daleko méně tepla.

Pod jakou podlahou může být topení?

Podlahové topení může být téměř pod každým materiálem. Avšak nejlépe hodnocený materiál pro tento způsob vytápění jsou kachličky. Někteří jsou spokojení i s plovoucí podlahou, avšak nemůžete mít jakoukoliv. Musíte hledat takovou, která má označení, že pod ní topení může být. Ale nemusíte se bát, protože těchto podlah je až překvapivě hodně, takže si určitě najdete takovou, která se vám zalíbí.

Topíme kabelem

Samozřejmě, že i podlahové topení má více variant. Asi tou častější je varianta, kde je použitý kabel. Jeho výhodou je, že si můžete sami určit, kde chcete, aby šlo topení. Například, nedáte kabel pod nábytek či spotřebiče, protože zde je zbytečný, ale naopak jej položíte na plochu, na které budete stát či po případě i sedět. Princip instalace je poměrně jednoduchý, na beton položíme speciální fólii a na ní klademe přímo kabel. Poté, co máme kabel pěkně rozvedený, tak jej můžeme zalít cementovou vrstvou a rovnou pokládat podlahu. Tento způsob je výbornou volbou zejména pro kachlové podlahy, protože kachle můžeme pokládat přímo jen pomocí lepidla a teplo cítíme daleko více.

Co se týče kabelů, můžete mít také více možností. Buďto povedete jednocestný kabel, což znamená, že budete muset ve svém domě udělat malé kolečko, aby začátek i konec kabelu byl v jednom místě, odkud se bude topení regulovat, zapínat a podobně. Anebo druhou volnou podlahového topení pomocí kabelu je dvojcestný kabel, který má odlišný konec a začátek.

Topíme fólií

Pro případ, že byste chtěli mít v domě plovoucí podlahu a nejen kachle, tak můžete sice použít i první variantu, ale daleko efektivnější je, když zvolíte topné fólie. Díky jejich instalace je ještě jednodušší, protože si domů dovezete roli a z ní si budete vytvářet koberec ve svém domě. Když budete mít fólii natáhnutou, tak na ní ještě dáte vrstvu tepelné izolace a můžete pokládat podlahu. Velkou výhodou je, že v tomto případě se podlaha zvedne minimálně, takže si nemusíte dělat velké rezervy. Pravdou je, že tyto fólie jsou novinkou, a tak jsou poměrně dražší, než topné kabely.

Mít podlahové topení přináší spoustu výhod, tak pokud si stavíte nový dům, zkuste o něm popřemýšlet, protože když se pozdě rozhodnete, budete muset znovu bourat.

Rate this post
Sdílejte