Jak vybrat vhodný držák TV?

Jak vybrat vhodný držák TV?

Sdílejte

Jak vybrat vhodný držák TV?

Klasické CRT televizory jsou minulostí. Na jejich místo nastupují moderní ploché obrazovky (LCD, LED, OLED, plazma). Jejich nespornou výhodou je možnost zavěšení na zeď. Současný trh nabízí nepřeberné množství držáků televizí, přičemž se liší nosností, velikostí a funkční stránkou. V následujících řádcích vám prozradíme, jak se v nabídce zorientovat a při nákupu neprohloupit.

Většina držáků a televizorů respektuje VESA normu. VESA standard představuje rozteč děr nacházejících se v zadní části plochého televizoru, který je určen k zavěšení. Co zařízení, to jiné VESA rozměry. Informace o minimálních a maximálních rozměrech odpovídající standardu VESA najdete v příbalovém letáku u každého držáku. Rozteč může být rozmanitá, například 100 x 100 mm či 400 x 200 mm. Druhým důležitý parametrem, který byste měli brát v potaz, je hmotnost televize a nosnost držáku.

Je libo fixní, sklopný či kloubový držák?

Následně byste si měli ujasnit, jaký typ držáku bude vyhovovat vašim nárokům. Nejjednodušší variantou je fixní držák, u něhož nemůžete s televizorem nijak manipulovat. Na druhou stranu disponuje vysokou nosností. Pakliže potřebujete s obrazovkou pohybovat, nabízí se vám sklopný držák s možností naklánění nahoru a dolů. Největší luxus do obývacího pokoje přináší kloubový držák, s nímž můžete televizi natáčet i do stran.

Jestliže si nevíte rady s výběrem a obáváte se zbytečné investice do nekompatibilního držáku, můžete využít profesionální poradenství. Na webové stránce www.drzakyastolky.cz stačí vyplnit jednoduchý formulář, ve kterém zadáte typ vaší televize, požadavky a maximální cenu. Obratem vám odborníci zašlou vyhovující držáky LCD.

Jak se držák instaluje?

Instalace je poměrně nenáročná a kompletní postup je popsaný v přiloženém návodu. Držák se uchycuje přímo do zdi na několik kvalitních šroubů. Abyste zamezili případnému uvolnění šroubů a pádu televizoru, je nezbytné provádět montáž pečlivě. Jakmile je držák pevně přimontovaný ke zdi, stačí umístit televizor. Součástí balení jsou veškeré komponenty, které potřebujete k přichycení držáku ke zdi a k usazení obrazovky k držáku. Samozřejmostí tedy jsou šrouby, hmoždinky a další prvky.

Zavěšení televizoru na zdi je bezpečné, je-li instalace držáku provedena správně. Dodržujte přiložený návod a vyhnete se jakýmkoliv bezpečnostním hrozbám a komplikacím. Velkoobchod držáky na TV dodává s návodem v českém jazyce.

Vyberte vhodné místo pro televizi

Pravděpodobně už máte jasno, kam televizor umístíte. Dbejte na výšku umístění. Jestliže u televizní obrazovky trávíte několik hodin denně, při neustále zakloněné hlavě byste měli problém s krční páteří. Obrazovka by se měla nacházet ve výšce 95 cm až 100 cm od země, nicméně konkrétní rozměr se odvíjí od výšky gauče. Platí nepsané pravidlo, že střed obrazovky by měl být v úrovni očí.

Jestliže jste investovali do sklopného držáku na TV, usnadnili jste si práci, neboť televizi si nastavíte až po instalaci držáku. U fixních držáků je nezbytné si výšku a umístění změřit předem.

Kam s kabeláží?

Estetickým problémem obývacího pokoje bývají kabely visící od televize dolů. Někteří jedinci myslí na televizi na zdi již při navrhování a stavbě nového domu. V takovém případě se buduje zásuvka v optimální výšce. I přesto je nezbytné dovést napájecí kabel televize až k zásuvce někde u země.

Ještě horší potíže s kabeláží nastávají v okamžiku, kdy sáhnete po stropní variantě držáku. Ze stropu by kabely rozhodně viset nemohly.

Kabely byste měli co nejvíce skrýt. Stačí před ně postavit skříňku, květinu, sošku či jiný doplněk do domácnosti. Efektivním, nicméně složitým řešením je zasekání kabelů do zdi. Vyseká se díra, do které se zazdí trubka pro kabely. Velmi často se v domácnostech používají elektroinstalační lišty. Natřete je na stejnou barvu, v jaké je zeď a lištu ani nezaznamenáte.

A můžete se pustit do nakupování

Už jste si ujasnili, jaký typ držáku chcete? Máte promyšlené umístění televize na zdi? Jestliže si na obě otázky odpovíte kladně, nastává pravá chvíle držák na televizi zakoupit a namontovat jej na zeď. Z kutilské dílny do obývacího pokoje přineste vrtačku, náhradní hmoždinky a vysavač na úklid nepořádku. Práce není fyzicky náročná. Pakliže v kutilství nejste jako ryba ve vodě, svěřte práci raději do rukou odborníků. Případně vám nabídne velkoobchod stojany TV, se kterými žádnou práci nemáte.

Na co si dát pozor?

Kabel vedoucí od televize do zásuvky byste neměli vést ve zdi, neboť kabel není přizpůsoben k tomuto účelu.

Než začnete vrtat do zdi, raději vypněte přívod elektrického proudu, aby nedošlo k úrazu.

Rate this post
Sdílejte