Jak postupovat při koupi domu?

Jak postupovat při koupi domu?

Sdílejte

Jak postupovat při koupi domu?

Rozhodli jste se pro koupi domu? Pak buďte opravdu obezřetní, jelikož nemovitost nekupujete každý den. Jedná se o důležitou a finančně náročnou investici, kterou většina z nás uskuteční pouze jednou za život.

Vybírejte s rozmyslem!

Každý z nás má jiné požadavky a priority, a tak je dobré si před výběrem sepsat, jak by váš vysněný dům měl vypadat a jaké další náležitosti by měl splňovat. Velmi důležité je ujasnit si v jakých cenových relacích se můžete pohybovat. Je dobré vědět kolik vlastních peněz a kolik vypůjčených jste schopni do koupi domu investovat.

Lokalita nemovitosti

Zaměřte se také na lokalitu nemovitosti, která je jedním z nejdůležitějších kritérií při výběru domu. Zvažte ji opravdu pečlivě, bez zbytečných unáhlení, jelikož na daném místě můžete strávit i následujících 20 let vašeho života.

Zodpovězte si otázky, zdali preferujete život v rušném městě nebo v klidné vesnici, jaká je pro vás ideální vzdálenost od centra, zdali budete mít kde parkovat a jaká je v okolí občanská vybavenost, jako je školka, škola, lékař, banka nebo obchody.

Stav nemovitosti

Dalším, neméně důležitým kritériem při výběru, je stav nemovitosti. Zaměřte se na konstrukci domu a na materiály, které byly použity při jeho výstavbě. Je dobré projít dům se stavebním inženýrem a nechat ho, aby dům ohodnotil z hlediska opotřebené a určil, jak vysoké budou budoucí náklady na renovaci.

Prohlídka nemovitosti

Pokud jste objevili nemovitost, které splňuje všechny vaše představy, je dobré zajet si ji prohlédnout osobně. Dům si opravdu důkladně prohlédněte, zaměřte se především na technickou stránku. K prohlídce domu je vhodné přizvat odborníka – stavebního inženýra, architekta, statika, apod., který vám pomůže odhalit případné neduhy.

Postup koupě domu

Možnosti koupě domu máte v podstatě dvě:

  1. Můžete se obránit na odborníky, tedy na realitní kancelář, která vám ušetří spousty času a energie. Realitní makléři se postarají o nalezení vhodné nemovitosti i prodejce, a také vám pomohou se všemi dokumenty, které s prodejem domu souvisí.
  2. Můžete se také rozhodnout jednat na vlastní pěst a odkoupit dům od současného vlastníka. V tomto případě je potřeba věnovat výběru, prohlídce i koupi opravdu velké množství času, být obezřetný a nic nepodcenit.

Pokud jste se rozhodli pro druhou možnost a jednáte na vlastní pěst, buďte obezřetní, vše si raději několikrát ověřte a překontrolujte. A jak tedy při koupi postupovat?

Důvěřuj, ale prověřuj! Prověřte si totožnost stávajícího majitele. Zjistěte si o něm co nejvíce informací a stejně tak i o nemovitosti, kterou nabízí. Požadujte OP majitele domu, díky němuž si můžete ověřit jeho totožnost.

Pečlivě kontrolujte všechny dokumenty

Pořiďte si výpis z katastru nemovitostí a proveďte jeho kontrolu. Ve výpise můžete odhalit případné nesrovnalosti, které by mohly komplikovat koupi domu. Zaměřte se převážně na části – vlastnické právo, nemovitost a omezení vlastnického práva.

Vyžádejte si od prodejce všechny relevantní dokumenty. Patří sem smlouva, na jejímž základě je dům nabízen, dále (již jednou zmíněný) výpis z katastru nemovitostí a všechny nabývací tituly od co největšího počtu předchozích majitelů – darovací smlouvy, kupní smlouvy, rozhodnutí o vypořádání dědictví, apod.

Pozor na cenu

Rozhodně chtějte znát celkovou, tedy finální cenu nemovitosti. Je dobré informovat se o poplatcích, které s nemovitostí souvisí – poplatky spojené s odhadem nemovitosti, apod. Doporučuje se nejprve podepsat rezervační smlouvu nebo smlouvu o smlouvě budoucí, která majitele nemovitosti zavazuje prodat a předat nemovitost pouze vám za stanovených podmínek a ve stanoveném datu.

Kupní smlouvu pouze od právníka

Velkou pozornost věnujte kupní smlouvě. Smlouvu vždy svěřte do rukou odborníků, tedy specializovanému právníkovi. Při převodu peněz buďte opravdu opatrní. Zřejmě budete muset nejprve složit finanční zálohu. Zbývající částku převeďte pod notářským dohledem ve chvíli, kdy budete zapsán jako nový majitel v katastru nemovitostí a budete si 100% jisti, že jste jedinými a skutečnými vlastníky nemovitosti.

Za informace k tomuto článků děkujeme společnosti INSTINKT REALITY s.r.o. – reality Klatovy.

Rate this post
Sdílejte