Roubenka na klíč

Roubenka na klíč

Sdílejte

Roubenka na klíč

Při vyslovení slova roubenka se většině z nás vybaví nádherné dřevěné stavení s příjemným dotekem opracovaného dřeva. V roubence neustále cítíme vůni dřeva. Bydlení má nenapodobitelnou atmosféru. Nabízí i mimořádné příjemné vnitřní klima, což je dáno schopností dřevěných stěn dýchat.

Roubenka a český venkov neodmyslitelně patří k sobě. Existují důkazy, že systém roubenek jako obydlí, používali již naši předci před stovkami let. Chcete – li si pořídit bydlení v horách či na venkově, tak je ta pravá stavba pro vás. Dnes je navíc situace ulehčená i možností nechat si postavit ji na klíč.

Roubenku lze postavit kdekoliv. Roubení totiž zahrnuje celou škálu barev. Před postavením je nutné naroubit si dřevo. Ta na klíč se pak staví z masivních řezaných hranolů.

Jak již bylo uvedeno výše, pro stavbu roubenky na klíč budeme potřebovat hranoly. Jedná se o velké masivní řezané hranoly, které jsou ohoblované. Hranoly mají rovněž sražené hrany. Tyto hranoly se montují k sobě. Rozměry se dají upravit podle přání zákazníka.

Každý trám rohové vazby musí být ztesaný a spojen rybinovým spojem. Ten představuje spojení v jedné rovině pomocí lichoběžníkového plátu, který je zapuštěn do plochy druhého trámu. Kromě rohového spojování se při stavbě využívají i podélné spoje. Do dřevěných profilů jsou vyřezané drážky a do nich se vkládají nosné dřevěné trámky.

Mezery mezi hranoly se vyplňují přírodní izolací, jež se následně zakryje dřevěnými lištami. Klasické hranoly ke konstrukci roubenky na klíč lze nahradit i lepenými hranoly. Při využití těch mohou odpadnout určité problémy spojené se sesycháním celé stavby. Nevýhodou je ovšem jejich vysoká cena. Poté se celá konstrukce musí zastřešit. Zastřešení se provádí zasazením střechy na stropní rámy. Střecha poté dodává roubence krásu a ušlechtilost.

Montáž roubenky na klíč není vůbec složitou záležitostí. Pokud si ji objednáte u specializované firmy, můžete do tří měsíců bydlet. Základová betonová deska se buduje měsíc před vlastní výstavbou, protože beton musí dokonale ztvrdnout a vyzrát. Hrubá stavba je hotová do měsíce. Poté se musí provést dokončovací práce.

Rozvod elektřiny, vody a topení, spotřebuje další měsíc. Stavba a montáž probíhá rychleji než u klasického rodinného domu. Roubenka na klíč je zhruba o 10 % dražší, než klasický rodinný dům. Ovšem stále se vyplatí více. Jednak je její výstavba rychlejší a úklid méně náročný, než při stavbě klasického rodinného domu.

Velkou výhodou roubenek je jejich vnitřní klima. Celá stavba volně dýchá a materiál vyrovnává rozdíly vlhkosti vzduchu uvnitř stavby a mimo stavbu. Roubenky mají i vynikající tepelně izolační vlastnosti. Celá roubenka pracuje s teplem a vlhkostí tak dokonale, že se v zimě nemusí větrat. Další nespornou výhodou je jejich dlouhodobá životnost, vydrží stát na jednom místě až sto let.

Rate this post
Sdílejte