Stavební zákon

Stavební zákon

Sdílejte

Stavební zákon

Pokud se chystáte stavět či rekonstruovat, je nutné znát stavební zákon, kterým se řídí stavby, rekonstrukce i stavební práce i všichni, kteří něco stavějí či jen územně plánují. Vyšel ve Sbírce zákonů České republiky pod číslem 183/2006 Sb. Tento zákon byl vyhlášen 11. května a přinesl sebou některé změny původního stavebního zákona.

Stavební zákon je součástí soukromého práva a upravuje problematiku územního plánování. Stavební zákon je rozdělen do čtyř částí. Každá část se zabývá něčím jiným.

První část se nazývá Úvodní ustanovení a definuje předmět úpravy a základní pojmy. V této části v §1 až §3 tedy nalezneme definici stavebního pozemku či územně plánovací dokumentace. Část druhá stavebního zákona se nazývá Výkon veřejné správy. Dozvíme se zde v §4 až §17, kdo upravuje působnost ve věcech územního plánování a stavebního řádu.

Působnost dle zákona nejčastěji upravují orgány obce a kraje. Část třetí je nazvaná Územní plánování. V této části se v §18 až §102 dozvíme informace o tom, kdo upravuje cíle, úkoly a nástroje územního plánování. Poslední část stavebního zákona se nazývá Stavební řád.

Stavební řád ve svých §103 až §157 poskytuje informace o stavbách, stavebním dozoru, autorizovaných inspektorech. Dále vymezuje povinnosti a odpovědnost osob při přípravě a provádění staveb. Součástí stavebního zákona jsou i přílohy a závěrečná ustanovení. Stavební zákon by měl být zakoupen do všech stavebních firem.

Ovšem i stavební zákon se nevyhnul změnám. Prošel právní úpravou a došlo ke změně určitých práv a povinností. Nový stavební zákon vešel v platnost 1. ledna 2007. Nese označení jako Stavební zákon č. 183/2006 Sb.

Zásadním způsobem rozšířil okruh staveb a stavebních prací, které nebude třeba povolovat ani ohlašovat. Další novinkou, kterou přinesl nový stavební zákon je i to, že většina staveb se obejde bez kolaudace. Postačí pouze oznámení stavebníka stavebnímu úřadu o záměru začít stavbu užívat. Změnou prošlo i kolaudační řízení.

Podle nové právní úpravy stavebního zákona je užívání stavby založené na principu, že stavebník má právní nárok na užívání stavby. U stavby či práce na ohlášení nebude nutné oznámení ani souhlas stavebního úřadu. U staveb pro bydlení postačí, když stavebnímu úřadu oznámíte záměr začít dokončenou stavbu užívat. Oznámení je nutné doručit 30 dnů předem. Během této lhůty může stavební úřad zkontrolovat, zda jsou splněny podmínky pro užívání stavby.

Rate this post
Sdílejte