Jak vybrat bazén?

Jak vybrat bazén?

Sdílejte

Jak vybrat bazén?

Většina majitelů rodinných domů se zahradou touží mít vlastní bazén. Zvláště pak v letních měsících, kdy se člověk rád osvěží nebo si zaplave kdykoliv se mu zachce. Ale samotné rozhodnutí pro bazén nestačí. S jeho výběrem souvisí spousta rozhodnutí. Jak se orientovat v rozsáhlém výběru bazénů a co všechno by se mělo brát v úvahu, se dočtete v následujícím článku.

Důležité rozhodnutí

Bazén obecně je poměrně finančně náročnou a dlouhodobou záležitostí. Je tedy nezbytné před samotným výběrem si zodpovědět na pár otázek, které nejen omezí výběr, ale také zabrání kroku vedle.

  • Jaké jsou finanční možnosti?
  • Kdo bude bazén využívat?
  • Co se od bazénu očekává?
  • Jak dlouho má být bazén využíván?

Jaký typ zvolit

V současné době se na trhu dají sehnat 3 typy bazénu. Každý typ nabízí jiné využití a má své výhody a nevýhody.

  • Nadzemní bazény
  • Polozapuštěný bazény
  • Zapuštěný bazény

Nadzemní bazény

Mezi nejlevnější variantu se řadí právě nadzemní bazény. Často jsou to první bazény, které si rodina vybere, aby vyzkoušela, zda vlastní bazén využije. Jejich montáž je poměrně nenáročná. Významnou výhodu je, že kvůli nim nemusí docházet k terénním úpravám.

Další přednosti jsou mobilita, nebudou tak trvale zasahovat do zahrady. Ideálním řešením jsou pro rodiny s dětmi, které bazén pořizují právě pro své ratolesti. Jedná se pouze o přechodné využití. Nehrozí vpád dítěte do vody.

Polozapuštěné bazény

Polozapuštěné bazény jsou kompromisem mezi nadzemním a zapuštěným bazénem. Do země se zapustí jen část bazénu. Bazén se zasadí do terénu a obsype se betonem, díky tomu se hodí i do mírně svahovitého terénu. Také z pohledu finanční investice se pohybuje mezi nadzemním a zapuštěným bazénem.

Zapuštěné bazény

Zapuštěné bazény jsou určené nejen do venkovních prostor, ale také do interiéru. Hlavní výhodou zapuštěných bazénů je, že nezasahují do rázu zahrady a nenarušují její vzhled. Zapuštěné bazény jsou z výše uvedených typů finančně nejnáročnější. Na druhou stranu je možnost jejich multifunkčního využití. Do zapuštěných bazénů lze obstarat protiproud, masážní trysky nebo prvky vířivé vany.

Zapuštěné bazény se dají bez problémů zastřešit, což prodlouží koupací sezónu až o několik měsíců. Zastřešení bazénů je v současné době celá řada, záleží na estetickém vzhledu a možnosti dalšího využití.

Velký nebo malý

Velikost bazénu je spojená s několika faktory. Asi nejdůležitější je obnos, který bude do výstavby nebo koupi investován. Dále pak svou roli sehrává fakt, k čemu bude bazén využíván, zda ke kondičnímu plavání postačí malý bazén s protiproudem. K osvěžení a zábavě s celou rodinou je potřeba více prostoru. V neposlední řadě je důležitý prostor, který je pro bazén určen.

Hloubka je důležitá

Obecně platí, že k plavání stačí hloubka vody kolem 1,2 metru. Tady teď záleží na věku a schopnostech plavců, kteří budou bazén využívat. U malých dětí se doporučuje hloubka maximálně 1 metr, ovšem děti se plavat naučí a hloubka přestane stačit.

Vhodné místo

S vývojem moderních technologií je prakticky možné umísti bazén do jakéhokoliv terénu. Co ovšem důležité je, aby byl v dostatečné blízkost vody, kanalizace a elektrických rozvodů. Bazén je dobré umístit nejlépe na jižní stranu, kde svítí pravidelně slunce a nic nestíní.

V okolí bazénu by měl být dostatek prostoru pro filtrační zařízení a jiné technické detaily, jako protiproud nebo zastřešení. Také by mělo být místo, kam budou umístěny prvky, jako zídka nebo živý plot, pro vytvoření soukromí.

Rate this post
Sdílejte