Solární ohřev pro zahradní bazény: vyzkoušeli jsme za vás

Solární ohřev pro zahradní bazény: vyzkoušeli jsme za vás

Sdílejte

Solární ohřev pro zahradní bazény: vyzkoušeli jsme za vás

vizual-bazeny-compactKdo by si nechtěl zadarmo ohřát vodu v bazénu jen s pomocí slunečního svitu. Fungují ale skutečně solární ohřevy? Zvýší citelně teplotu vody? A vyplatí se do nich investovat, když je trh zaplaven tepelnými čerpadly? Nainstalovali jsme solární panel k našemu zahradnímu bazénu a hledali odpovědi na tyto otázky. Tady jsou:

Solární panel snadno namontujete sami

Oproti komplikovanějším tepelným výměníkům a čerpadlům pro bazény mají solární ohřevy jednu velkou výhodu – snadno je nainstalujete sami. Jsou příjemně flexibilní, rychle je namontujete a v případě potřeby zase uklidíte. Nám zprovoznění celého zařízení včetně vybalování a studování manuálu nezabralo ani 15 minut.

Teplota vody se zvýší až o 6 °C

Se solárním ohřevem můžete snadno zvýšit teplotu vody ve venkovním bazénu až o 6 °C. Nám se při použití solárního ohřevu o rozměru 1,8 m2 zvedla teplota sice jen o 4 °C, věříme ale, že při delším provozu nemusí být ani 6stupňové oteplení nepřekonatelným maximem.

Solární ohřev zajistí půlroční koupací sezónu

Když si pořídíte solární ohřev, výrazně se vám prodlouží doba, po kterou můžete bazén využívat. Pokud nepatříte mezi otužilce, kteří si rádi v zimě před koupáním vysekávají díry v ledu, jistě vás potěší, že solární ohřev prodlouží možné koupání až na polovinu roku. Nestojí vás to přitom nic, investice do pořízení ohřevu se vám vrátí už za jednu koupací sezónu.

Vyplatí se solární ohřev?

Určitě. Zajistí vám totiž za málo peněz hodně muziky. Tepelné výměníky a elektrické průtokové ohřívače jsou energeticky příliš náročné a drahé na provoz. Tepelná čerpadla jsou také dobrou volbou, protože zvládnou vytěžit z okolního vzduchu více než 80 % tepla, jejich pořizovací cena je ale vyšší, než kolik vás bude stát solární ohřev. Optimální teplota pro koupání, která je pro většinu lidí pocitově příjemná, startuje na 22 °C. K takovému číslu se v létě snadno dostanete i jen s jedním solárním ohřevem.

Pokud jste se pro solární ohřev bazénu už rozhodli, podívejte se do nabídky firmy Mountfield a při výběru konkrétního typu se nezapomeňte řídit objemem vody v bazénu. Vybrat si můžete i nové zahradní bazény za příjemné předsezónní ceny.

Rate this post
Sdílejte