Zahradní pergola

Zahradní pergola

Sdílejte

Zahradní pergola

Každý si přeje mít nějaké pěkné místečko, nějaké to zákoutí, kde by si mohl užívat krásných slunečných dnů a zároveň, aby se nespálil sluníčkem. Někdo staví altánky, někomu stačí sluneční deštníky, ale opravdu kouzelným zákoutím může být i pergola.

Co to je pergola?

Každý si pod názvem zahradní pergola představí něco jiného, ale vždy to bude něco, co má spojitost se zahradou a místem k posezení.

Pro někoho je pergola synonymum ke slovu altán či terasa. Avšak abychom tyto slova od sebe oddělily, můžeme říct, že pergola je stavba, která je velice podobná altánku, ale začíná hned u domu. Často jde o místo, na které lze přímo vyjít z obývacího pokoje či kuchyně jen přes francouzské dveře.

Není pergola jako pergola

Zahradní pergola může mít různé tvary i velikosti. Každý si jí udělá tak, jak jí sám chce, anebo jak mu zahrada dovoluje. Pergola také může být z různých materiálů. Někdo upřednostňuje přírodu a volí dřevo, jiný chce moderní typ a jako základ použije betonovou či jinou dlažbu, na kterou položí kovovou konstrukci.

Velmi často bývá vybavena jistou střešní krytinou, jen zřídka kdy se vidí pergola, která by střecha chyběla. Střešní kritiky bývá často zastoupena různými druhy plastu, aby zde bylo světlo, ale lze použít i klasickou tašku a podobně.

Jak dostat pergolu k domu?

Někteří zdatní kutilové si zahradní pergolu vyrobí sami, což je samozřejmě jedna z možností. Stačí si nakoupit dřevo a plast na krytinu a mohou si s tím sami hrát. Ale ne všichni muži jsou tak zruční, aby se sami pouštěli do stavby pergoly.

V takovém případě si mohou objednat nějakou z firem, které se montováním pergol zabývají a které zcela jistě rádi navrhnout nějakou originální zahradní pergolu i pro vaši zahradu. Anebo si můžete koupit už hotovou pergolu, což může být někdy problém, protože je těžké najít nejen velikosti, ale zejména napasovat jí tak, aby seděla k vašemu domu, ke vchodu a podobně.

Pergola versus Altánek

Mnozí lidé rozmýšlejí, zda je lepší na svou zahradu postavil nějaký altánek či dát přednost zahradní pergole. Pravdou je, že největší výhodou pergoly je právě to, že je nalepená na domu, takže máte velice blízko dovnitř. Takže když budete venku sedět a grilovat, tak určitě půjdete pro mnoho věcí dovnitř do domu, a pokud zvolíte pergolu, tak se tolik nenaběháte.

Ale na druhou stranu jsou lidé, kteří mají altánek tak vybavený, že nemusí chodit do domu vůbec. Mnohdy záleží na tom, kolik jste do toho ochotni investovat.

Zahradní pergola pro mnohé samozřejmost, jsou ženy, které si zde sadí bylinky či lidé, kteří zde chtějí posedět s přáteli. Avšak někdo dá přednost altánku, ať už chtějí mít soukromí či se jim to líbí.

Rate this post
Sdílejte