Zahradní kolečka

Zahradní kolečka

Sdílejte

Zahradní kolečka

Jsou nutnou záležitostí pro každého majitele zahrádky a kutila. A to nezávisle na tom, zda je jeho pozemek velký či jde jen o drobnou zahrádečku. Patří mezi neocenitelné pomocníky při převážení všeho možného materiálu. Jak si ale v poměrně široké nabídce, kterou nám obchody nabízejí vybrat? Jak se následně o vybraná zahradní kolečka starat, aby vám dlouho vydrželo?

To jsou otázky, na které se vám v článku pokusíme dát odpověď. Věci za kterési pořídíme, potřebují péči. Jinak by se brzy zničili. Přečtěte si tedy, jak vše udělat správně.

Co vše zvážit před koupí?

V první řadě zvažte účel jejich použití. Ten by měl být přizpůsobený vaší zahradě. Od tohoto faktu poté volte u zahradních koleček velikost korby. S menšími se více naběháte, ale malé k malému a v menší zahrádce je lépe manévrovatelné. Nemluvě o tom, že pokud zahrádkaří žena, tak rozhodně plné větší neuveze anebo se bude zbytečně namáhat.

Dalším podstatným parametrem je samotné kolo. Kola mají buď nafukovací či pevná. Pro výhradně zahrádkářské volte raději kolo nafukovací. To z toho důvodu, že se s ním jede po trávníku snadněji. Pokud je hodláte používat i pro stavební účely, berte raději s pevným kolem. Pevné kolo zaručuje vyšší nosnost.

Korba zahradních koleček

Na výběr máte buď hliníkovou, nebo železnou. Železná je sice pevnější, nevadí jí hrubší zacházení, ale také je těžší a rezne (pozinkování a takové podobné úpravy nejsou rozhodně věčné, po poškrábání to rezne také). Oproti tomu hliník je lehoučký, nerezne, ale zapomeňte na házení kamenů nebo cihel, jinak jej prorazíte.

Snad jako u všeho nářadí, se při nákupu rozhodně neřiďte jen cenou. V ideálním případě kupujete zahradní kolečka jen jednou za život. Tedy, pokud se o ně budete řádně starat.

Údržba zahradních koleček

Jednou za čas se musí namazat a promazat osa. Použít na to můžete olej, jinak je vcelku jedno, čím budete mazat. U nafukovacího kola se jednou za měsíc provádí dofukování.

Ukládejte je buď na stojáka, kolem dolů, nebo překlopte. Železné části jednou za dva roky natřete, aby nerezly.

A ano, lze v nich velmi snadno rozdělat maltu, nebo jí převážet. Ale ihned po použití se musí bezpodmínečné důkladně umýt. Jednou zatuhlé zbytky malty z nich již nikdy nedostanete a budete zbytečně vozit váhu navíc.

Rate this post
Sdílejte