Domácnost, v které se dobře dýchá

Domácnost, v které se dobře dýchá

Sdílejte

Každý člověk je šťastný, když se má kde vrátit. Vlastní domácnost je snem opravdu všech a všichni si ji vybavují, tak aby se cítili spokojeně. Avšak vzhled není všechno, je velice důležité, aby byl celý domov bezpečný, tedy bez plísní.

Plíseň je všude

Pokud máte v domácnosti plíseň, nemusíte se stydět. Plísně se totiž objevují v mnoha prostorách, zejména pokud jste si koupili starší dům, který jste si opravili. Avšak nejsou překvapením ani v novém domku, protože jsou to velmi odolné odrůdy hub. Stačí jen ta správná teplota a vlhkost a máte doma o přírůstek více. Odhalíte je opravdu jednoduše, nejprve se vám na zdech začnou objevovat malé černé skvrny, které se mohou rozrůstat až do velkých skvrn. Nejčastěji se vyskytují v koupelně, respektive v e sprchovém  koutě a ve spárách, stejně tak je můžete pozorovat ve sklepech, špižírnách, ale i po celém domě.

Problém, plíseň jde cítit

Největší neplechu vám může plíseň v domácnosti způsobit, když se vám dostane do míst, kde jí tak rychle neodhalíte, což je nejčastěji za nábytkem. Ovšem když plíseň neodhalíte včas a nezačnete ji řešit, tak se může stát, že to začne zapáchat. V této situaci nelze jinak, než poradit se s odborníky a často to končí velkou rekonstrukcí.

Nechce plísně, udržujte si čistý vzduch

Základním problémem neboli příčinou vzniku plísni je v mnoha případech to, že málo větráte. A proto je velice důležité, abyste pravidelně otevírali okna. Není zapotřebí mít okna otevřené celý den, vždy stačí jen na chvíli. Pravdou je, že mnoho lidí větrá přes léto, avšak když je venku zima, tak okno nechávají zavřené, aby měli uvnitř teplo. Avšak to je chyba i přes zimu je důležité, abyste provětrali svou domácnost a předešli tím plísním.

Prádlo patří na sluníčko

Jak už bylo výše zmíněno, tak plísním se dobře daří v prostředí, kde mají správnou teplotu a hlavně vlhkost. A právě vlhkost se v domě drží díky tomu, že necháváme prádlo sušit uvnitř domu. Samozřejmě, že v létě to není žádný problém, avšak v zimě se to velmi těžce řeší, a proto je někdy lepší raději investovat do sušičky. Výhodou je, že sušička udělá velký užitek domu, ale potěší i vaše ženy.

Vlhkost máme pod kontrolou

Je velice dobré, když vlhkost ve vašem domě sledujete, abyste věděli, zda plísně mají ve vaší domácnosti šanci či nikoliv. Sledovat vlhkost je jednoduché, protože to ukazují téměř všechny novější meteorologické stanice, které si domu kupujete zejména kvůli sledování teploty, ale je dobré mít pod kontrolou i vlhkost. V případě, že míra vlhkosti přesáhne šedesát procent, měli byste to řešit.

 

Mít doma plísně není nic příjemného, a tak se mějte na pozoru, větrejte a sledujte, kolik máte vlhkosti, abyste se těmto nepříjemnostem vyhnuli.

Rate this post
Sdílejte