Jak rozsvítit tmavý byt

Jak rozsvítit tmavý byt

Sdílejte

Určitě jste to už někdy zažili. Máte byt po babičce a kromě toho, že je plný nepotřebných věcí a samozřejmě hezkých historických kousků, je také poměrně dost tmavý. Byt možná jednou budete chtít prodat nebo se do něj nastěhovat. Ale pokud ho teď máte třeba jen jako studijní byt, nechcete do něj vkládat mnoho peněz. Jakýkoli větší zásah do bytu bude stát určitě finance, ale jsou i možnosti, které nejsou tak drahé.

Tak například, zajděte si někdy na nějaký bleší trh a jistě tam potkáte spoustu skvělých věcí. Nebudou stát mnoho, a ani nebudou moc kvalitní, ale to nám pro začátek nevadí. Hledejte zrcadla, světlé kousky doplňků a komody. Pokud máte problém v tom, že byt je v prvním patře a světlo se do něj dostane jen po ránu, zrcadla jsou vhodná. Představte si, že místo starého temného a těžkého stolu, postavíte na jeho místo zrcadlo. Když bude dobře umístěné, přinese více světla. To samé platí pro staré a dlouhé závěsy, které bývají navíc plné usazeného prachu. Zkuste umýt okna a závěsy vyměňte za záclony, které jsou krátké a nesahají až na zem a závěsy, které se dají jednoduše vyprat a budou světlé.

Pokud máte tmavá křesla nebo tmavé povlečení, vyměňte i to. Na křeslo můžete sehnat světlý potah a povlečení určitě někde doma vyhrabete. Občas to také nezapomeňte vyprat a o úspěch máte postaráno.

Kromě vybavení bytu, může často pomoci i změna koberce za plovoucí podlahu, či jen přebroušení parket. A rozhodně se podívejte na stěny. Bílá barva je sice skvělá barva, ale poměrně špatná pro tmavé místnosti, zvlášť když se malovalo naposledy před hodně dlouhou dobou. Zkuste se podívat po levných malířích, nebo zkrátka vezměte malířský štětec do ruky sami a vymalujte si. Barva není zas tak drahá a v obchodě vám pomohou s výběrem barvy. Nejlepšími barvami však pro tmavé byty zůstávají hravé a živé barvy, ale ne moc křiklavé. Takovou žlutavou nic nezkazíte, a pokud si pořídíte oranžovou nebo jste příznivcem růžové barvy, také nic nezkazíte. Jen ale musíte hledat správné odstíny.

Měli bychom se také zmínit o světle večer. Slunce nám definitivně zapadlo, venku je pološero, ale v bytě už je naprostá tma. Rozsvítíte si tedy lustr nebo stolní lampu. Ale ouha, je to moc málo světla. Co s tím? Je to poměrně jednoduché, vyměňte žárovku. Můžete použít spořilku. Jenže znáte to. Trvá dlouho, než se rozžhne, ale potom když se to konečně povede, je toho světla opravdu dost. A nezapomínejte na to, že jsou levnější než obyčejné žárovky a mají delší životnost. Můžete si také někde na bleším trhu obstarat stojanovou lampu. V nejhorším případě si můžete obyčejnou stojací lampu koupit. Seženete jí už od 400,-.

Nezapomeňte také na to, že staré lampy a lustry potřebují otřít od prachu. Zvláště pak ty, které jsou plátěné, a prach se na nich drží o to lépe.

A když se vám stále bude zdát, že ve vašem bytě není dostatek světla. Nechte porazit ten starý dub, co vám stojí před oknem a bude vystaráno. Chápu, že to není tak jednoduché, ale pokud opravdu podobný problém máte, můžete jej vyřešit. Stačí podat žádost na příslušný městský úřad, kde se na váš problém podívají. Většinou to řeší tak, že se na strom dojedou podívat. Pokud uznají za vhodné, že ho můžete ořezat nebo pokácet, máte téměř vyhráno. Jen musíte počkat na správné období, kdy je možné provádět ořez nebo kácení. Všechny tyto informace, ale najdete už v jiném článku, zkuste se podívat po internetu.

Když všechny prvky spojíte dohromady, budete mít skvělý a prosvětlený byt. Je ještě nějaký důvod, proč již teď neudělat změnu? Jsou přece prázdniny a spousta volna. Tak jestli zrovna nejdete do práce, můžete se pustit do změn na bytě. Přeji vám hodně úspěchu ve vašem činění.

Rate this post
Sdílejte