Jak zkrášlit malý obývací pokoj?

Jak zkrášlit malý obývací pokoj?

Sdílejte

Mnoho lidí se vymlouvá, že kvůli malé místnosti nebudou mít nikdy hezký obývací pokoj. Bojí se dekorací, protože si uvědomují, že méně je někdy více. Jste také v té situaci? Nezoufejte, i malý interiér se dá zařídit útulně a moderně.

Ve skutečnosti to není až tak složité. Lidé jen dělají stále ty samé chyby.

Složité rozvržení. Funkčnost prostoru závisí do značné míry na tom, jak po místnosti uspořádáte nábytek. V malém prostoru nesmí být žádné překážky, všude musí být dostatek místa na procházení.

Nedostatek světla. Tmavá atmosféra dodává velkým místnostem dramatický efekt, ale na malé pokoje má naprosto odlišný vliv. Nedostatek světla místnost opticky zmenšuje, takže nakupte lampy, světla a lustry a pořádně si rozsviťte.

Velký nábytek. Je potřeba být opatrný při výběru jednotlivých kusů nábytku. Chcete-li udržet vyvážený vzhled, zapomeňte na velké rohové sedací soupravy, zkuste spíš menší kousky.

Příliš mnoho nepotřebných věcí. K tomu snad není potřeba nic dodávat, jednoduše vyhoďte to, co nepotřebujete.

Jak opticky zvětšit prostor?

V obývacím pokoji trávíme hodně svého času, je to místnost, kde se obvykle setkává celá rodina. Tak pojďme vychytat chyby.

Začneme šokujícím prohlášením, že obývací pokoj má obvykle 5 – 6 stěn! Ano, včetně stropu a podlahy. I s těmi se dají dělat kouzla. Na podlahu rozhodně volte světlejší barvy – světlé dřevo nebo dlaždice. Vyvarujte se výrazných koberců, stejně tak zavrhněte tmavé a výrazné tapety. Dokonce strop by měl být světlý, vypadá pak vyšší. Co se týče barev, snažte se je doladit až pomocí doplňků. Hlavní kousky v místnosti by měly být světlé, barvu ukažte polštářky, vázami, květináči atd.

Naučte se využít prostor. Není pravda, že v malém obýváku není kam ukládat věci. Zkuste závěsné police nebo velkou knihovnu až ke stropu. Ale nepřežeňte to.

Ještě stále si nejste jistí tím, jak by měl váš obývací pokoj vypadat? Bojíte se, že to sami nevymyslíte? Ono se to lehko říká, ale těžko tvoří. Chce to taky obrazovou inspiraci. Prostudujte portál Biano.cz, tam je shromážděných přes 60 000 fotek interiérů a exteriérů od českých designérů. Všechny vypadají špičkově a inspiraci pro svůj malý obývací pokoj tam určitě najdete. Přejeme hodně úspěchů.

Rate this post
Sdílejte