Péče o dveřní kliku

Péče o dveřní kliku

Sdílejte

Péče o dveřní kliku

Dveřní klika je jen malý doplněk celých dveří, avšak potřebuje svou péči, aby vám dobře sloužila a také, aby byla krásná a čistá, což je často u lesklých kovů trochu problémem.

Musíte vybrat správnou kliku

Hned prvním důležitým aspektem, který udržuje kliku funkční je správná volba výběru. V žádném případě nemůžete například použít kliku na vchodové dveře, pokud je určená do interiéru, protože tato klika totiž není připravená na povětrnostní vlivy, jako je déšť, sníh či hodně sluníčka, a tak se může stát, že se brzy zničí. Ani naopak to není moc vhodná volba, protože venkovní kliky bývají mohutné a hlavně mají kování, která jsou na klasický FAB klíč.

Správná montáž

Další věc, která může vaši kliku zničit je narážení do zdi. Ničíte tak nejen kliku, na které mohou zůstat škrábance, ale také svou stěnu, protože po nějaké době se může stát, že vám začne odpadávat omítka. A to vyžaduje správné namontování tak, aby nenarážela. V případě, že to jinak nelze, můžete použít zarážku, která dveře zastaví před zdí, a tak nedojde k bouchnutí. A dokonce existuje mnoho originálních zarážek, které mohou váš dům zútulnit či rozzářit.

Kdo maže, ten jede

Právě protože většině dveřních kování a klik jsou vyrobené z kovu, musíme se občas o ně postarat, aby kování a kliky nedrhly, je třeba je promazat. Někteří doporučují kliku odmontovat a důkladně všechny součástky vymazat, avšak někdy stačí být méně důkladný a dosáhnete stejného účinku, záleží na tom, jaký prostředek použijete. Pokud zvolíte klasickou vazelínu, tak byste asi kliku odmontovat měli, avšak pokud máte jeden ze sprejů, které jsou často s úzkou trubičkou, tak se dostanete poměrně daleko, a pak už nemusíte kliku rozdělávat.

Aby klika byla čistá

Na kliku sáhnete několikrát denně, takže je jasné, že se velmi rychle špiní. Některým se zdá být zbytečné kliku čistit, avšak pokud jí věnujete pár minut úklidu, tak vám zůstane déle krásná. Pravdou je, že většina klik jsou vyrobené z lesklého kovu, a tak jde na nich vidět každý otisk prstů. Jsou lidé, kteří doporučují požívat různé prostředky, avšak nejúčinnější je jen vlhký hadřík.

Aby se klika leskla

Každý chce, aby se jeho domov leskl čistotou a i pod to spadá i klika. V případě, že chcete kliku vyleštit, už musíte použít nějaký prostředek, ale vyhýbejte se těm, které obsahují alkohol či nějaká rozpouštědla. Mnoho lidí dává přednost klasickému mycímu prostředku, ve kterém hadřík namočí. V případě leštění je dobré, abyste hadřík hodně vymáchali, tak ať je skoro suchý, protože pak se vám dostaví lepší efekt.
Aby klika byla nejen krásná, ale také funkční, musíme se o ni trochu postarat.

Rate this post
Sdílejte