Plovoucí podlahy do bytu i do domu

Plovoucí podlahy do bytu i do domu

Sdílejte

Pokud vybíráte podlahy do ložnice či obývacího pokoje, jednou z možností je právě plovoucí podlaha, která nejenom skvěle vypadá, ale je vyznačuje se také zvýšenou akustickou izolací, která brání přenosu zvuku.

Co je plovoucí podlaha?

Jedná se o podlahu, která vyniká svými akusticko-izolačními vlastnostmi – zabraňuje přenosu zvuku a hluku do ostatních místností v domě. Jejími výhodami je také příznivá cena a rychlá montáž. Podlaha má snadnou údržbu a je zdravotně nezávadná.

Tento typ podlahy se hodí do všech obytných místností, kromě těch, ve kterých je větší míra vlhkosti, jako je koupelna, ale i vstupní haly a předsíně, kde se často mění klimatické podmínky (časté otevírání dveří v zimě, nevytápěná místnost apod.).

Konstrukce a montáž

Plovoucí podlaha se skládá z několika vrstev – nášlapné, roznášecí, zvukově-izolační a parotěsné vrstvy.

Nášlapná vrstva je horní vrstva, která je úplně nahoře a ve styku s okolím. Může být tvořená parketami, dřevěnými komponenty, ale i korkem nebo například linoleem.

Roznášecí vrstva rovnoměrně rozprostírá tlak z horní vrstvy do podkladu. Často je konstruována dřevotřískovými deskami nebo betonem, v závislosti na typu podlahu (lehká/těžká plovoucí podlaha).

Izolační vrstva zabraňuje šíření zvuku a parotěsná vrstva brání vzniku vlhkosti, která se může šířit ze spodní konstrukce do izolační části. Pro tuto část podlahy se často používají fólie.

Plovoucí podlahy jsou oblíbené kvůli svým akusticko-izolačním vlastnostem. Účinně pohlcují jak kroky, tak i případné nárazy. Každému z nás se občas stane, že něco upustí. Tento typ podlahy však nepřenáší zvuk do okolních konstrukcí.

Teď už víte základní informace o plovoucích podlahách, ale vrtá vám pořád hlavou proč zrovna „plovoucí“ podlaha? Je to kvůli tomu, že tento typ podlahy se konstruuje plovoucím způsobem, což znamená, že konstrukce je ukotvena pomocí zámkových spojů a není tak pevně spojena s podkladem. Tím pádem tedy podlaha „plave“.

Rate this post
Sdílejte