Dveře a zárubně bez sebe nemohou být

Dveře a zárubně bez sebe nemohou být

Sdílejte

Dveře a zárubně bez sebe nemohou být

Pokud jste se rozhodli pro koupi či výměnu dveří, tak musíte jednoznačně myslet i na zárubně, protože ty ke dveřím bez pochyby patří a bez nich by to opravdu nešlo. Výběr zárubní je na první pohled jednoduchý, však musíte myslet na to, aby zárubně ladily s dveřmi.

Zlatá klasika

Zárubně na dveře, které jsou tradičním modelem, jsou ty, které vidíme z obou stran. To znamená, že dveře buďto jakoby vystupují ze stěny, že na každé straně jsou třeba o pár centimetrů širší, než stěna. Anebo naopak, v takovém případě jsou zárubně o pár centimetrů užší, než stěna. Samozřejmě, že tyto typy zárubní mohou mít mnoho variant. Nejčastějším materiálem pro zárubně, které jsou užší než stěna je kov a pro opačnou verzi je nejvíce používaným materiálem dřevo, kterým se často zárubně obkládají. Dnes existují i moderní materiály, jako je kovolaminát, který na pohled připomíná broušený nerez.

Všechno v jedné rovině

Pokud nechcete, aby dveřní zárubně ze zdi vyčnívaly anebo se naopak ve zdi schovávaly, můžete mít takové, které jsou v jedné rovině nejen se stěnou, ale také se samotnými dveřmi. Samozřejmě, že existují dvě provedení pro případ, že se dveře otevírají dovnitř anebo naopak ven. Aby dveře, zárubně a stěna tvořili jeden celek, musí se použít septální systém, ve kterém se skrývají panty, protože právě panty dělají efekt, kdy dveře nejsou v přímé rovině se zárubněmi. A díky efektu schovaných pantů se mohou dveře úplně otevřít. Tím, že dáte všechno do jedné linie, dosáhnete v bytě či domě čistý a ničím narušený prostor.

Kde zmizly zárubně?

Posledním a poměrně moderním principem, jak upevnit dveře jsou zárubně, které nelze vidět, proto je také označujeme jako skryté dveřní zárubně. Ačkoliv to v tomto případě vypadá, že dveře zárubně nepotřebují, opak je pravdou, protože zárubně zde jsou, avšak nevidíme je, protože se skrývají ve stěně. Pravdou je, že tento princip vyžaduje jisté úpravy, a proto je lepší rozhodnout se hned při stavbě či rekonstrukci domu, protože si jinak v bytě uděláte pořádný nepořádek.

Zárubně bez dveří

Někteří lidé mají doma jen samotné zárubně, ve kterých dveře chybí. I to je možným řešením, v případě, že máte propojeny dvě místnosti, které svým způsobem k sobě patří a stejně by byly dveře stále jen otevřené, tak je lepší nechat jen zárubně. Nejčastěji se to využívá v prostorech, kde je propojena například chodba s obývacím pokojem, kde se stále prochází anebo když je propojen obývací pokoj s kuchyní, a to proto, aby si i pilná hospodyňka mohla mezi chystáním jídla pobavit se svou návštěvou. V takovém případě je lepší zvolit nějaké ozdobné zárubně anebo je nechat obložit dřevem, aby to nevypadalo jen jako náhodná díra ve zdi.

 

Dveře bez zárubní do místnosti nedáte, avšak naopak to lze, což znamená, že zárubně musíte mít tak či tak, proto přemýšlejte, které se do vašeho interiéru hodí nejvíce.

Rate this post
Sdílejte