Rekuperace vzduchu: Vyplatí se nucené větrání i vám?

Rekuperace vzduchu: Vyplatí se nucené větrání i vám?

Sdílejte

Dostatečné větrání by mělo být samozřejmé v každé domácnosti. Ještě relativně nedávno probíhalo otevřenými okny, dnes se v domácnostech objevují větrací systémy s možností rekuperace vzduchu. Co je podstatou rekuperace a za jakých podmínek se investice vrátí poměrně rychle? Odpovědi na základní otázky najdete v následujících odstavcích.air-70-beige

Co je to rekuperace a pro koho je vhodná?

Rekuperace vzduchu je nucené větrání se zpětným získáváním tepla. Princip spočívá v předávání tepla mezi venkovním vzduchem a vzduchem z místnosti. Tento děj probíhá ve výměníku, který je základní částí rekuperační jednotky. Význam rekuperace tedy spočívá v eliminaci tepelných ztrát a snížení výdajů za teplo v průběhu chladnějších měsíců. Tato výhoda je atraktivní především pro majitele staveb v nízkoenergetickém a pasivním standardu. Rekuperace je zároveň vhodná do starších domů, jejichž vytápění je velmi drahé.

Díky rekuperaci můžete mít čistší vzduch

Neméně podstatným přínosem větrání s rekuperací je zkvalitnění vzduchu. Rekuperace nejenže zajistí výměnu vzduchu za čerstvý – zároveň tento vzduch profiltruje a zbaví prachu a alergenů. Míra filtrace v praxi závisí na typu použitého filtru.

Rekuperace může odstranit i dlouhotrvající problémy s vlhkostí, která je častým jevem novostaveb a domů či bytů po rekonstrukci. Vlhkost se týká zejména staveb s vyšší mírou vzduchotěstnosti. Nucené větrání zde představuje skvělou alternativu ke klasickému větrání otevřenými okny.

Kromě centrální rekuperace, jejíž instalace je finančně i časově náročnější, jsou k mání také lokální jednotky vhodné do bytů, kanceláří a samostatných místností. Montáž lokální rekuperace je výrazně jednodušší, protože není zapotřebí žádný potrubní systém.

Odborníci vám o rekuperaci prozradí vše

Pokud vás rekuperace zaujala a rádi byste se o ni dozvěděli více, obraťte se na firmu ŠTORC, která se v oboru pohybuje přes 20 let a nabízí komplexní služby. Na aktuální nabídku se můžete podívat na www.storc.cz.

Rate this post
Sdílejte