Čeká vás výměna oken a dveří?

Čeká vás výměna oken a dveří?

Sdílejte

Podíl na tepelných ztrátách mají okna a dveře ve výši 30 až 40 %, a to především u starších domů. Část energie se ztrácí výplní, část skrz materiál rámu a u starých oken nejvíce tepla uniká netěsnostmi v konstrukci. Ceny energií rostou, proto se logicky snažíme všemi možnými prostředky ušetřit. A právě investice do těch správných nových oken může být krokem vpřed, který nám v následujících letech pomůže uspořit za vytápění a klimatizaci. Výměna starých oken za nová může být oříškem, ale základem je mít dostatek informací, a pak vás výměna oken nepřekvapí.

 

window_01

Podle čeho se rozhodovat

Pořízení nových oken je krokem strategickým, nemalou investicí, kterou většina lidí učiní jednou, maximálně dvakrát za život. Při rozhodování zohledňujeme ekonomiku, estetiku, ekologii a užitné vlastnosti. Každý má priority a finanční možnosti trochu jinde, na předním místě se rozhodujeme téměř všichni podle ekonomičnosti nových oken. Trh s okny je dnes velmi široký, z hlediska materiálů se dnes rozhodujeme mezi okny klasickými dřevěnými, dřevěnými eurookny, plastovými, hliníkovými i kombinacemi materiálů.

Tepelná izolace je základ

Hlavní pozornost bychom měli věnovat tepelně izolačním vlastnostem, které jsou ovlivněny materiálem rámů, izolačními skly i celkovým provedením. Čím je nižší hodnota koeficientu prostupu tepla, tím výrobek vykazuje lepší tepelně technické vlastnosti. Izolaci posuzujeme vzhledem k nabízené ceně. Přes laciná nekvalitní okna bude nejen více prostupovat teplo, ale budou se i více rosit. U nových, kvalitně zaizolovaných oken, je nutno zajistit dobré větrání, aby vlhkost z interiéru mohla ven, jinak nebudeme spokojeni s žádnými, sebekvalitnějšími okny. Pomůže nám především tolik oblíbená funkce mikroventilace.window_02

Jaká bude návratnost

Ekonomická návratnost výměny oken lze těžko vyčíslit, protože je nutno vzít v úvahu mnoho aspektů a každá stavba je originálem. Obecně se uvádí, že návratnost výměny dřevěných starých oken za nová plastová je 8 až 10 let.

Dnes je z čeho vybírat

Při výběru je třeba brát v úvahu řadu dalších aspektů, především materiál použitý na rámy a křídla. Dřevěné eurolamely a vícekomorové kvalitní plastové profily jsou dnes z tepelně izolačního hlediska téměř rovnocenné. Na nás je, kolik chceme do nových oken investovat a jaké náklady jsme ochotni vynaložit i během provozu oken. Kvalitní plastová okna dnes mohou mít téměř jakoukoliv podobu a uzpůsobit je lze i architektonickému rázu starších staveb. Někdo nedá dopustit na eurookna, jinde jsou nutná špaletová dřevěná okna i z památkářského hlediska. Pokud se nebojíte zainvestovat více nebo toužíte po velkých prosklených plochách, jsou dobrou volbou hliníkové nebo dřevohliníkové profily.

Rate this post
Sdílejte