3 chyby, které byste neměli udělat při stavbě domu

3 chyby, které byste neměli udělat při stavbě domu

Sdílejte

Stavba domu je významný krok. Proto je obzvláště důležité, abyste správně naplánovali a zvážily všechny podstatné věci. Měli byste mít předem stanovený finanční plán, projekt od architekta a mít alespoň nějakou představu, jak ten dům vlastně postavíte. Jaké jsou chyby, kterým je třeba se vyvarovat?

Každý z nás má nějakého známého, který stavěl dům a něco se mu tam pokazilo. Kamarád měl základy i střechu na místě, stavbu téměř dokončenou, proto se těšil, že o chvíli se může nastěhovat. Jeden dělník však koupil levnější a nekvalitnější podlahu a ta se po odsazení celá zvlnila. Stavba se prodloužila o měsíc. Šlo o technickou chybu, která se musela následně opravit, to znamená, že se nově pokládala jiná podlaha.

Jiný známý zas při stavbě domu nějak nebral ohled na světové strany. Proto když dostavěl a nastěhoval se is rodinou, tak zjistil, že mu tam celý den nesvítí slunce. Okna jsou na domě orientované zcela neprakticky. Může za to nezkušený projektant. Takové věci by se při stavbě neměly stávat, protože jde o koncepční chybu, která je prakticky neodstranitelná.

1. nekoncepční projektování

Mezi pravidelné koncepční chyby patří i ta, že dům není projektován tak, aby vyhovoval zvykem majitelů. Dům může být nádherný a moderní, ale pokud není projektován na potřeby rodiny, která v něm bude žít, stává se nefunkčním.

Zkušený projektant (podle toho ho určitě poznáte) bere v úvahu řadu věcí. Ať už je to tvar a velikost pozemku, již zmíněnou orientaci na světové strany, ale také například historické souvislosti a kulturní vazby. Tedy vnější záležitosti.

Zkušený projektant však bude brát v úvahu i způsob života budoucí majitele. Mají malé děti? Cítí se lépe v prosklených nebo uzavřených prostorách? Jak využívají obývací prostor? Potřebují dvojgaráž? Pokud si projektant neklade tyto otázky, a následně se s nimi neobrací na vás, tak ho vyměňte.

Jinak to v konečném důsledku dopadne tak, že nenaprojektuje dům pro vás, ale pouze další dům na klíč. Projektant by měl kromě to s vámi všechny kroky konzultovat a dát vám na výběr z několika možností. Pamatujte, pokud máte kvalitní projekt, dopadne dobře i stavba.

2. Nedostatek času

Nová stavba vyžaduje čas. Toto je důležité si uvědomit, když vám patří dělníků bude na jaře slibovat, že na podzim už bydlíte. Bydlet sice budete, ale otázka je jak. Nová stavba pracuje, a proto by po správnosti měly být mezi všemi důležitými stavebními úpravami dostatečné časové odstupy. Vyhnete se tak například praskání omítek nebo vlhkým stěnám.

Základy se základovou deskou proto postavte na podzim a přes zimu je nechte „sednout“. Na jaře pokračujte s hrubou stavbou, střechou, dveřmi a okny, zaveďte inženýrské sítě a domyslíte topení, aby se již v domě přes zimu topilo.

Tehdy je vhodná doba na obklady a koupelny – tedy přes zimu se dělá interiér. No a na jaře a přes léto se následně dodělávají omítky, sádrokartonové stropy, plovoucí podlahy, kuchyně a vnitřní dveře, zateplení a vnější omítky. A na podzim můžete bydlet.

Rok a půl je reálný časový horizont, se kterým byste měli při stavbě domu počítat, pokud stavíte od základů. Samozřejmě, jsou i lidé, kteří bydleli po třičtvrtě roce, většinou se však nastěhovali do nedostavěného domu a pěstovali za pochodu. Co se v konečném důsledku téměř vždy projeví i na kvalitě.

Čas stavba vyžaduje i jiným způsobem, a to tak, že je nejlepší, pokud na ni celou dobu dohlížíte. Pokud dělníci nad sebou nemají pevnou ruku, tak čas stavby protahují a počítejte i s tím, že vás mohou chtít oklamat. Proto se nespoléhejte na jejich dobré slovo, ale buďte při stavbě většinu času přítomni. Popřípadě si s nimi dohodněte sankce za prodlení, nebo si najměte stavbyvedoucího, kterému důvěřujete a který bude průběh stavby kontrolovat za vás.

3. Uniknou vám detaily

Stavba domu je komplexní. Přesto byste při ní měli myslet i na detaily a drobnosti, které by vám neměly uniknout. Řeknete si, že nestejně vysoké schody jsou v pořádku a není vidět to, ale pravda je, že jejich špatný výpočet (a tedy odlišná výška) může způsobit, že o ně budete následně zakopávat.

Čemu se tedy vyvarovat při spodní stavbě? Při betonáži základové desky je důležité, aby byla výztuž nad zemí a nedotýkala se jí. Zabrání se tak její vlhnutí a následné korozi, která v podstatě zapříčiní její nefunkčnost.

Čemu se vyvarovat při vrchní stavbě? Zde je nejdůležitější střecha, proto jí také věnujte zvýšenou pozornost. Je například dobré vědět, že i když výrobce garantuje 30letou záruku, v případě, že nedodržíte jeho stavební doporučení, tak vám nárok na záruku zaniká. Ať už to bude falcovaná taška nebo vláknocementové maloplošné šablony, správná montáž je základ. Odborníci také doporučují, že mezi dokončením tzv. mokrých procesů a začátkem dokončovacích, jako jsou omítky a podobně, by měla být alespoň čtyřměsíční přestávka.

Mezi důležité detaily patří například i umístění pokojů, ložnice nebo kuchyně. Ložnice by měla být situována dále od hlučné ulice a dopravy, a také by měla být dále od garáže. Pokud ji plánujete na druhém patře, kde jsou šikmé stěny, tak si uvědomte, že pokud je šikmina příliš zkosená, můžete se cítit nepohodlně při usínání.

Naopak kuchyň by měla být umístěna blízko u vstupu. Neboť, jak se říká, je to srdce domu, kde se bude celá rodina setkávat. Má to však i své praktické důvody, například, když budete chtít vykládat velký nákup. Stejně například neumístíte dětský pokoj vedle pracovny, kde by měl být největší klid.

Stavba domu je velká věc, proto se na ni třeba dobře připravit. Pokud se i během ní vyskytne nějaká chyba, nepodléhejte panice, ale se raději hned poraďte s odborníkem. Ten umí často ještě hodně zachránit.

Foto: Wikipedia

Rate this post
Sdílejte