Stěhování zn. Efektivně

Stěhování zn. Efektivně

Sdílejte

Stěhování, jinak řečeno skládání dosavadního života do krabic, je považováno za poměrně nepříjemnou životní událost. Od koupelny, přes kuchyň, obývací pokoj až po ložnici a dětské pokoje je třeba logicky utřídit někam, v čem budeme schopni přesunout jeden byt do druhého. Držte se tohoto návodu a zaručím vám, že stěhování nebude tak otravné, jak se doposud zdálo.

Ze všeho nejdřív si sežeňte krabice. Bohatě vám postačí velké papírové pixle, které vám rádi dají v každých potravinách. Jakmile máte krabice, můžete balit prakticky pořád. Je výhodné začít klidně měsíc před dnem D. Že vám to přijde zbytečně předčasné? Ve vašem bytě se určitě válí kopa nepotřebného harampádí, se kterým je třeba se rozloučit. Probírání všeho, co doma máte, vám zabere spoustu času. Na druhou stranu vám ušetří mnoho místa při stěhování. Když začnete o delší dobu dříve, práci nebudete odbývat. Třídit nebaví nikoho, dvě hodinky denně ale zvládneme všichni. Důsledkem tohoto brzkého pakování bude hlavně to, že věci protřídíte pořádně, protože po dvou hodinách nebudete otrávení. No, a když budete, můžete s tříděním přestat. Zbývá totiž dost času.

Nejprve se pusťte do třídění věcí, které nepotřebujete ke každodennímu životu, například knížky, různé dekorace atp. Vždy se věnujte pouze jednomu pokoji a do jedné krabice nikdy nedávejte věci z jiných místností. Při vybalování si tím ušetříte velkou spoustu času. Dalším tipem na ušetření času při vybalování je popisování krabic. Vždy napište místnost, ke které krabice přináleží, a pište také věci, které v ní máte, například „Obývací pokoj – knihy“.

Velkou výhodou je, můžete-li si vytyčit jednu místnost, kde budete krabice skladovat, třeba pokoj pro hosty.

Až se bude blížit termín stěhování, připravte si jednu krabici, kde budete mít základní věci na jeden týden, bez kterých se jednoduše neobejdete. Nepočítejte s tím, že stihnete vybalit během dvou dní.

Jak je to s dovolenou

Při stěhování máte právo na uvolnění ze zaměstnání. Skutečnost vyplývá z § 199 zákoníku práce. Jestliže se stěhujete v rámci jednoho města, máte nárok na jednodenní dovolenou. Jestliže se stěhujete z jednoho města do druhého, máte právo až dvoudenní dovolené. Volno sice není zaměstnavatelem propláceno, přijde vám ale vhod.

Úřední povinnosti

Nezapomeňte si zjistit veškeré úřední povinnosti, které se stěhováním souvisí změna trvalého bydliště – měníte-li svou adresu trvalého bydliště, je třeba tuto skutečnost nahlásit firmě, která dodává vodu, teplo a plyn. Smlouvu je třeba zrušit nebo převést na jiného majitele, v případě nového bytu je třeba si dodávku energií zajistit. Dále žádáte o nový občanský a řidičský průkaz. Na změnu OP máte 15 dní, poté vám hrozí pokuta až 10 000 Kč, na změnu ŘP máte pouhých 5 dní. Jste-li vlastníkem motorového vozidla, pak musíte navštívit dopravní inspektorát. S sebou si vezměte velký i malý technický průkaz, potvrzení o pojištění, zelenou kartu, potvrzení o technické kontrole a poznávací značky. Dále, jste-li podnikatel, je vaší povinností oznámit změnu trvalého bydliště na živnostenském úřadě. Změnu bydliště také nahlásíte na VZP, poště, bance, na ÚP a jste-li vlastníkem nemovitosti, neopomeňte na katastr nemovitostí.

Dobrá rada na závěr – zajistěte si parkovací stáni po dobu stěhování jak v místě vašeho současného bydliště, tak v místě vašeho budoucího bydliště.

Rate this post
Sdílejte