Zámek je už málo, vyzkoušejte služby bezpečnostní agentury

Zámek je už málo, vyzkoušejte služby bezpečnostní agentury

Sdílejte

V dnešní době mají nenechavci, kteří si dělají zálusk na vaše obydlí, poměrně lehkou pozici. V některých případech je vniknutí do objektu otázkou několika vteřin. Každá druhá tuzemská domácnost navíc ani nemá pro podobně nepříjemné případy pojištění.

V minulém kalendářním roce se podařilo uspět zlodějům při více než třiceti tisících domovních krádeží, bez dopadení pachatelů zůstalo na tři čtvrtiny případů. Jak uvádí statistika tuzemských pojišťoven, úhrnná škoda za podobné loupeže dosáhla za poslední rok hranice půl druhé miliardy korun.

Myslíte si, že máte doma skvělý zámek a ten zloděje zastaví? To je častý omyl těch, kteří potom musí bohužel řešit pojistnou událost. Do dvou třetin bytů či domů se lze dostat použitím prosté hrubé síly, většinou za pomoci klasického páčidla. Ano, jednoduché řešení – ale na stranu druhou až překvapivě účinné. Někteří lupiči mají ale modernější metody. Pomocí speciálního klíče dokáží otevřít dveře objektu za pár vteřin a na zámku přitom nejsou žádné viditelné stopy. Na majitele pak čeká za dveřmi opravdu nepříjemné překvapení.

topsecurity4

Vytipování objektu je klíčové

Zloději si samozřejmě musí objekt předem vytipovat, jít naslepo je pro ně poměrně riskantní. Absence bezpečnostních dveří jim určitě hodně nahrává, když jsou navíc majitelé objektu lehkovážní a zapomenou občas zamknout, vytvářejí vlastně nevědomky pro lupiče zlatý důl. A co může vlastně nenechavé ruce odradit?

Pokud musí zloději překonat vícero složitých překážek, tím je pravděpodobnější, že svou pozornost raději zaměří na nějakou jinou nemovitost. Někdy stačí jen vysoký plot, jindy zase odradí na zahradě pobíhající rotvajler či vlčák. Kamerový systém, který monitoruje celý objekt, je v tomto směru také obrovské plus. Už samotný pohled na kameru může případného pachatele odradit. Ale proč si potom rovnou nenajmout bezpečnostní agenturu, která se o hlídání postará za pomoci těch nejmodernějších metod?

Proč zrovna bezpečnostní agentura?

Prvotřídní bezpečnostní agentura je takříkajíc o krok před zloději. Ti totiž dnes používají velmi progresivní metody, na které jsou majitelé objektu mnohdy krátcí, pokud se snaží bezpečnost ohlídat svépomocí. Velký přínos bezpečnostní agentury však není jen v nejmodernější technice, ale také v tom, že obvykle kombinuje techniku v podobě bezpečnostních systémů a lidský faktor – tedy i fyzickou přítomnost hlídače u samotného objektu.

Velká část agentur také připraví celý návrh zcela zdarma, odborná konzultace je samozřejmostí. Bylo by proto jistě nemoudré o bezpečnostní agentuře alespoň neuvažovat, zvláště pokud by měla na starosti mimořádně cenný majetek.

Jaké možnosti bezpečnostní agentury dnes mají?

topsecurity-ezs-dum

Elektronické zabezpečovací systémy a PCO

Základní alternativa je instalace elektronického zabezpečovacího systému. Detektor pohybu, čidlo hlídající otevírání a zavírání dveří nebo třeba i vzniklý požár. Závora, hlasitá siréna pro případ ohrožení, ale samozřejmě i pečlivě propracovaný systém řízení skrze ústřednu. Když bude objekt ohrožen, můžete být informováni například SMS či MMS zprávou, zavoláním. Problémem není zajistit ani propojit zabezpečovací systém s pultem centrální ochrany (PCO). V tomto případně vás pak budou kontaktovat přímo pracovníci bezpečnostní agentury, s nimiž se následně domluvíte na patřičných krocích.

V případě, že zvolíte mnohem sofistikovanější systém, lze využít i domácí automatizace, díky které můžete jako uživatel ovládat například domovní osvětlení, žaluzie, garážová vrata, topení, televizi atd.

Bezpečnostní systém si můžete i koupit, vyrábí jej společnosti jako JABLOTRON, RISCO nebo HONEYWELL. Většinou jej ale seženete pouze právě přes bezpečnostní agenturu, která se postará i odbornou montáž a o celkové zprovoznění systému.

Kamerový systém je také skvělou možností zabezpečení

Klasické kamerové systémy určitě není třeba blíže rozebírat. Už jen to, že jsou na svém místě a snímají pečlivě okolí, odradí spoustu potenciálních zájemců o lup. Podobný princip platí i pro EZS, kdy se na plášť domu umisťuje viditelná siréna.

Přístupové systémy jsou vhodné pro bytové jednotky

Pokud žijete v paneláku, je tu zajímavé řešení šité takřka na míru. Klasický přístupový systém, který vyžaduje identifikaci nájemníků, funguje zcela bezproblémově. Každý z obyvatelů panelového domu má své přístupové oprávnění (čip), takže vniknutí jakékoliv cizí osoby do objektu je vlastně zcela vyloučeno.

Videotelefony jsou velmi moderní

Zajímavou metodou, jak odstrašit nenechavé ruce, je třeba videotelefon. Budete totiž ihned vidět, kdo zvoní před bytem. Moderní videotelefony nabízejí i možnost snímání otisků prstů kvůli identifikaci příchozího. Videotelefon precizně přenese i zvuk, do domu tak rozhodně nepustíte nikoho neznámého. A záznam? Ten je samozřejmostí, videotelefon něco podobného samozřejmě umožní. Můžete tak například vysledovat zmeškanou návštěvu.

Nebo zkuste prostě fyzickou ostrahu

Elektronika může působit tak, že se dá obelstít, ale pokud ji zkombinujete s fyzickou ostrahou objektu, tak doslova a do písmene nepronikne ani myška. Recepční, hlídač nebo nepravidelná pěší kontrola. Taková ostraha ani nemusí nosit uniformu nebo mít po ruce hlídacího psa, má prostě v principu psychologický efekt.

Jak zvolit co možná nejlépe?

Výběr bezpečnostní agentury nemusí být nijak složitý. Máme pro vás zajímavé rady, které určitě při volbě oceníte. Takže jak si vybrat tu nejlepší agenturu široko daleko?

V první řadě si dobře prohlédněte webovou prezentaci. Pokud je nějak ledabylá, jedná se o varovné znamení. Pokud se nedozvíte základní informace hned, možná se raději porozhlédněte jinde. Ucelenost a přehlednost jsou zde totiž na prvním místě. Velmi důležité jsou ale i reference klientů, pocházející z internetových diskuzí nebo z okruhu vašich přátel a známých. Jaká je nabídka služeb? Kolik stojí celkové pojištění? Má bezpečnostní agentura i certifikáty kvality? Je osobní jednání vstřícné a příjemné?

Pokud si zodpovíte všechny otázky, budete mít rázem mnohem jasněji. Kvalitní bezpečnostní agentura bude mít v nabídce všechno, co požadujete – včetně různých doplňkových služeb. Každý klient může mít odlišné požadavky a agentura s dobrou pověstí a letitými zkušenostmi by na to měla umět flexibilně reagovat. Nebojte se zavolat, nebojte se osobního jednání, všechno se musí probrat doslova do puntíku. Cílem každé dobré bezpečnostní agentury by měla být zejména spokojenost jejích zákazníků.

Rate this post
Sdílejte