Jalovec šupinatý krásně provoní zahradu

Jalovec šupinatý krásně provoní zahradu

Sdílejte

Tvarované stromy dokáží obyčejné zahradě vdechnout notnou dávku ozvláštnění. Jedním z vhodných adeptů se přitom stal jalovec šupinatý, kterého si v tomto článku blíže představíme.

Kde ho najdeme

Ve volné přírodě bychom jalovec šupinatý nejčastěji hledali v dalekém Afghánistánu, Číně a Tchajwanu. Růst přitom může jako půdopokryvný či rozložitý keř nebo malý stromek. Jehlice jsou ostře špičaté a pyšní se šedavě zeleným zbarvením.

Šištice dostávají svoji modročernou barvu a svým vzhledem mohou připomínat bobule. V útrobách přitom skrývají pouze jedno semeno. Jedna z odrůd „Blue Carpet“ je přitom velice nízký keř, který se však dokáže krásně rozrůst do šířky.

Nenáročná dřevina

Stejně jako ostatní jalovce, i tato odrůda se bude těšit ze slunného stanoviště. Dobře snáší i zimní mrazy či naopak vysoké letní teploty. Co se týče půdních nároků, nevyžaduje nic zvláštního. Skvěle poroste v lehkých propustných písčitých půdách. Naopak se vyhýbejte těm trvale vlhkým.

Přemýšlíte, kde v zahradě jalovec šupinatý nejlépe vynikne? Díky jeho hustému jehličí a jemné textuře větviček bude vypadat krásně snad  všude. Doporučit lze jeho umístění ve vřesovištích, skalkách i nádobách.

Výborně snáší řez, což vytváří skvělý základ pro tvarování jako bonsaj. V horkých dnech vás navíc příjemně překvapí krásně provoněný vzduch v jeho okolí, jelikož začne vylučovat vonné silice.

Pro více informací navštivte web www.okrasne-stromy.cz.

Rate this post
Sdílejte