Obrubník zahradní – nutnost, která vám usnadní život i péči o dlažbu...

Obrubník zahradní – nutnost, která vám usnadní život i péči o dlažbu či trávník

Sdílejte

Zahradu z venku většinou ohraničují ploty, ať už živé či jakékoliv jiné. Ale i uvnitř zahradního prostoru se najde řada míst, u kterých je vymezení hranic velmi praktickou záležitostí. Obrubník zahradní tak představuje ideální řešení. Je vhodný nejen jako lem zahradních pěšin nebo teras, ale i jako přechod mezi záhony a trávníkem. Využít je můžete také jako rozhraní mezi travnatou plochou a ovocnými stromy.

Budování obrubníku zahradního

Budování stojí nejen čas, ale i finance. Rozhodnutí o volbě obrubníků je nejlepší udělat v souladu s celkovou koncepcí zahrady. Ale ne každý začíná zahradničit „na zelené louce“ či pusté pláni. I ve vzrostlé zahradě však může vhodně zvolený obrubník nejen hezky vypadat, ale ušetřit mnoho práce. Zvlášť, pokud se opakovaně trápíte s prorůstáním trávy do záhonů.

Kritérií, jenž ovlivní vaše rozhodnutí pro nejlepší obrubníky, je mnoho. Vždy se při výběru řiďte celkovým vzhledem a koncepcí vaší zahrady. Nikdy nesmí ubírat na eleganci právě naopak. Vhodně vybraný obrubník zahradní může jednotlivé plochy zahrady příjemně zvýraznit a usnadnit péči o zahradu.

Nejlevnější obrubník se nemusí vyplatit v horizontu několika let. Pokud zvolíte méně trvanlivý materiál, ušetříte při vstupní investici na jeho pořízení. Bohužel, za pár let už nebude vypadat pěkně a vy budete muset investovat znovu. A to nejen peníze do nového obrubníku, ale také práci s jeho položením.

Druhy obrubníků zahradních

Dřevěné

Na jejich životnosti má velký podíl druh zvoleného dřeva a jeho impregnace. Nejvíce sluší zahradám, které jsou laděny do venkovského stylu. Není žádný problém vytvarovat ho do různých křivek a zakulacení. Je méně praktický na zakončování záhonů, neboť při sekání trávy sekačkou musíte ručně dostříhat okraje.

Plastové

Disponují různými úpravami a snadnou instalací. Mají však krátkou životnost a proto jsou nejlevnější. Při výběru plastového obrubníku se zajímejte, zda je použitý materiál stabilizovaný proti účinkům UV záření. Výhodou je širší nabídka barev a snadná možnost tvarování i podél zakřivených ploch.

Betonové

Nejčastěji se využívají pro zakončení cest zahrady. Díky kombinaci přímých, rohových a obloukových kusů je možné vytvářet také různě zalomené úseky i uzavřené tvary. Nevýhodou betonových obrubníků je kromě pracnější pokládky také jejich křehkost.

Rate this post
Sdílejte