7 trendů v architektuře, které brzy změní život ve městech

7 trendů v architektuře, které brzy změní život ve městech

Sdílejte
Vertikální zahrady. Moderní budovu One Central Park v Sydney navrhli architekti s ohledem na ekologickou udržitelnost., zdroj: https://wikimedia.org
Vertikální zahrady. Moderní budovu One Central Park v Sydney navrhli architekti s ohledem na ekologickou udržitelnost., zdroj: https://wikimedia.org

Vaše chytrá domácnost se propojí s městem, na fasádě domu poroste zeleň a svůj telefon budete moct dobíjet, kdykoliv vyjdete na ulici. Futuristická architektura s důrazem na ekologii, pohodlí a maximální funkčnost se postupně šíří do dalších světových měst. Jak se následujících 7 trendů projeví na našich životech?

1.     Inteligentní domy

Žaluzie a topení na dálkové ovládání, topení rozehřáté ještě před vaším návratem domů nebo videotelefon v každé místnosti. Chytré domy s centrálním systémem řídícím všechny připojené spotřebiče splňují ty nejnáročnější představy o moderním bydlení.

Automatizace a využívání přebytkových energií napomáhají mnohem levnějšímu provozu. Dobře navržený inteligentní dům často zároveň funguje jako nízkoenergetický.

2.     Pasivní a nízkoenergetické domy

Stále častěji budou úspory energie začínat už na papíře architekta. Pasivní a nízkoenergetické domy se stanou běžným standardem. Vysoce izolující materiály nebo speciální okna minimalizují tepelné úniky. Peníze majitelů ušetří získávání sluneční energie pomocí solárních panelů.

V budoucnu bychom měli stále méně řešit provozní výdaje za naše domácnosti. Využíváním ekologických staveb zároveň příznivě ovlivníme životní prostředí kolem nás.

3.     Skromnější interiéry

Obyvatelstvo po celém světě se stěhuje do měst. Prostoru je čím dál méně a nájmy na metr čtvereční stoupají. Architekti bytových staveb proto navrhují malé interiéry, které se s ohledem na úspory energií prosazují i u rodinných domů.

Trendu se postupně přizpůsobuje také nábytkářský design. Důraz je kladen na prostorově nenáročné interiérové prvky, důmyslné úložné prostory i spaní v patře nebo postele uvolňující přes den místo běžným denním činnostem.

4.     Smart grid

Chytrá města (neboli smart cities) nabídnou snížený dopad na životní prostředí i zjednodušení života obyvatelů. Jedním z připravovaných prvků jsou inteligentní sítě smart grid. Ty využívají digitálních elektroměrů k výhodnému automatickému střídání dražších a levnějších tarifů elektřiny.

Objekty ve městech budou vzájemně komunikovat a přizpůsobovat své energetické nároky. Distributor dostane přesná aktuální data a pružně zareaguje. Pilotní projekty smart grid se u nás spouštějí ve Vrchlabí nebo v Písku.

5.     Indoor parky

Zelená alternativa k Rudému náměstí – s takovým heslem se v Moskvě postavil Zaryadye park, unikátní projekt parku pod střechou. Ten je výjimečný nejen tím, že poskytne svým návštěvníkům venkovní mikroklima celoročně a 24/7. V různých částech interiérů zároveň návrháři nasimulovali hned čtyři typologie krajiny – tundru, step, les a mokřad.

Méně ambiciózní projekt zastřešeného parku s wi-fi připojením byl zrealizován třeba v New Yorku. Jak by se vám něco takového líbilo ve vašem sousedství?

6.     Zelené fasády

Vertikální zahrady jsou moderním architektonickým prvkem, který navíc přispívá k lepší kvalitě ovzduší. Na některých interiérech i exteriérech můžete tento trend zaznamenat už i u nás.

Větší absorbování CO2 i přitažlivější „přírodní“ estetika by se v budoucnu mohla týkat také průmyslových staveb. Vnějším pláštěm z plazivých rostlin je potažená třeba elektrárna společnosti Vattenfall v německém Wedelu.

7.     Pouliční prvky budoucnosti

Naše potřeba využívat moderní technologie a být neustále ve spojení, ale také důraz na čerpání obnovitelných zdrojů povedou k tomu, že podobu městských ulic začnou v budoucnu měnit nové prvky, které jsme si dosud neuměli představit.

Vývojáři pracují na chytrých odpočívadlech napájených solární energií, univerzita v New Yorku testuje silniční panely k bezdotykovému dobíjení elektromobilů. Speciálně navržené parkové lavičky budou sbírat dešťovou vodu pro další využití. U nás způsobila pozdvižení chytrá zastávka MHD vystavěná před dvěma lety v Praze. Kdy se na ulicích českých měst dočkáme podobných futuristických prvků natrvalo?

7 trendů v architektuře - 1

https://wikimedia.org

Pasivní a nízkoenergetické domy budou ve stále větší míře nahrazovat občanskou výstavbu i veřejné budovy.

Rate this post
Sdílejte