Schází vám peníze na bydlení? Poradíme, jak fungují účelové půjčky

Schází vám peníze na bydlení? Poradíme, jak fungují účelové půjčky

Sdílejte

 

peníze na bydleníNějaký druh půjčky má v současné době asi každý třetí obyvatel České republiky. Asi nikoho příliš nepřekvapí, že největší objem finančních prostředků si lidé půjčují na pořízení vlastního bydlení anebo na jeho vybavení. Pokud je to i váš případ, poradíme, jak vyřídit půjčku a nešlápnout vedle.

Bankovní anebo nebankovní půjčku

Na našem trhu existují v zásadě dva druhy půjček. Jsou to půjčky bankovní a nebankovní. Jaké jsou mezi nimi rozdíly? Zásadní!

  • Bankovní půjčky: Jak již jejich samotný název napovídá, jedná se o úvěry poskytované bankou. Bankovní úředník zkoumá bonitu klienta, jeho finanční minulost, příjmy, ale i výdaje. Zajímají ho také registry a platební morálka. Pokud z jakéhokoli důvodu zjistí, že je klient pro banku příliš rizikový, půjčku mu jednoduše neschválí. Důvodem pro zamítnutí žádosti může být nedostatečná bonita, nízké příjmy či negativní záznam v registru dlužníků.
  • Nebankovní půjčky: Pokud vás v bance odmítnou, neházejte onu pomyslnou flintu do žita. Existují totiž ještě nebankovní poskytovatelé, kteří bývají k žadatelům o půjčku mnohem shovívavější. Dle novely zákona sice musí prověřovat jejich bonitu a příjmy, pokud máte však záznam v registru dlužníků anebo nechcete dokládat potvrzení o příjmech od zaměstnavatele, vaše žádost neskončí okamžitým zamítnutím, jako tomu bývá v bance. Na druhou stranu však počítejte s tím, že riziko, které společnost takovýmto úvěrováním podstupuje, se musí zákonitě projevit na výši úroku. Přehled takových nabídek můžete nalézt například po kliknutí na tento odkaz.

Na bydlení? Ideálně účelový úvěr

Ale vraťme se zpátky k půjčkám a úvěrů na bydlení. Protože si většinou na koupi či vybavení bytu půjčujeme vyšší částky, je dobré soustředit se na ty půjčky, které nabízí nízké úroky a RPSN. V takovém případě se proto vyplatí sáhnout po bankovních půjčkáchjasně vymezeným účelem. Jak se pohybují úroky bankovních úvěrů na vybavení či zařízení bydlení?

I bankovní půjčky je třeba vybírat obezřetně

Abyste svého rozhodování později nelitovali, dejte si na výběru úvěru záležet. Dodržujte zásady zodpovědného úvěrování, mezi které patří například:

  • Objektivní zhodnocení stávající situace
  • Střídmá výše půjčky
  • Důsledné srovnání úvěrů, které jsou na trhu k mání
  • Kromě úroku zkoumejte zejména výši RPSN
  • Pojištění schopnosti půjčku splácet
  • Tvorba rezerv, které by měly pokrýt ideálně 6 měsíčních splátek
  • Důkladné čtení smluv a obchodních podmínek
  • Nastavení pravidelných plateb splátek půjčky

Ještě před tím, než o půjčku požádáte, zapátrejte na trhu a zjistěte, zda některá z bank nenabízí nějakou promo akci třeba v podobě odměny za řádné splácení anebo první půjčky zdarma. Třeba Česká spořitelna vám může odpustit až 15 splátek, Komerční banka a Raiffeisenbank nabízí akční úrok již od 4,9 %, Moneta slibuje vyřízení a vedení půjčky zdarma a UnicreditBank pak slevu až ve výši 2 %  za aktivní využívání účtu.

Pozor na podmínky u promo akcí

Jak praví klasik: „Nechci slevu zadarmo“. Počítejte proto i vy s tím, že zcela nezávazně a zadarmo vám nikdo nic nedá. A to ani v bance. Abyste získali výhodnější úrok, první půjčku zdarma anebo vám byl odpuštěn určitý počet splátek, bude potřeba splnit určité podmínky, které se konkrétní akci vážou. Proto důkladně akci prozkoumejte, případně se o jejích podmínkách informujte přímo u daného poskytovatele. Někde je potřeba zažádat o první (nikoli opakovanou) půjčku, jinde po vás budou požadovat pravidelné a řádné splácení. Slevu z úrokové sazby můžete získat třeba za aktivní využívání účtu anebo platbu kartou. Výjimkou není ani sjednání doprovodných služeb (například

Rate this post
Sdílejte