Věnujte pozornost vzduchu, který dýcháte!

Věnujte pozornost vzduchu, který dýcháte!

Sdílejte

zvlhcovac-vzduchu-brune-b300-xx3-6000Bez vzduchu nejde žít. Všude je ho však dostatek, tak možná občas zapomínáme, jak důležitou roli v našich životech hraje. Zamysleli jste se však někdy nad tím, jak kvalitní vzduch každý den dýcháte a jak ovlivňuje vaše zdraví?

Ať už jste doma, v práci či jdete ven, všude se setkáváte s jinými vlastnostmi vzduchu. Ve většině případů s tím nemůžete nic udělat, avšak v domácím prostředí si vzduch, který dýcháte, můžete nastavit sami. Tak proč neudělat něco pro své zdraví i zdraví všech členů domácnosti?

Vlhké prostředí je pomalý vrah

Staré domy, špatně těsnící okna, byt v suterénu či vytopená domácnost – to vše jsou případy, kdy byste měli zbystřit a zaměřit se na kvalitu vzduchu. Nadměrná vlhkost vzduchu a dlouhodobý pobyt v něm je jistá vstupenka do světa respiračních onemocnění. Zvláště náchylní jsou potom děti a starší lidé, protože jejich organismus se nedokáže účinně bránit. Vlhké prostředí je ideální prostředí pro bujení bakterií a plísní, kterých se lze velmi těžce zbavit. Plísně napadají stěny, veškeré vybavení a dokonce mohou nevratně poškodit i celou strukturu domu. Navíc, dýchání takového vzduchu je hazard se zdravím. Velmi častým ukazatelem vlhkého prostředí je neustálá zima, kapky vody na skle či orosené stěny. V takovém případě je nutné rychle jednat.

Nejúčinnějším bojovníkem proti nadměrné vlhkosti je odvlhčovač vzduchu. Díky vestavěnému hygrostatu (některé modely ho nemají, je třeba proto dokoupit externí regulátor vlhkosti) snadno zjistíte, jaké podmínky u vás doma panují, a nastavíte si přesně takové vlastnosti vzduchu, jaké vám budou vyhovovat.

Nepříjemné sucho

Každý si rád v chladném počasí zatopí. V zimních měsících je to naprostá nezbytnost nejenom v bytech, ale hlavně v rodinných domech, které jsou na vytápění náročnější a v mnoha případech se topí kamny či krbem. A právě nadměrné topení či nevhodný způsob vytápění je nejčastější příčinou suchého vzduchu. Při delším pobytu v takovémto prostředí je ohrožena hlavně vaše kůže a vlasy. Pokožka začne být silně dehydratovaná, může se loupat a svědit. Časté jsou i lupy a vypadávání vlasů. Suchý vzduch neprospívá ani sliznicím, které jsou vysušené a nedokáží se tak bránit proti infekcím. Trpí i oči, plíce a zejména pro alergiky je tento stav nebezpečný. Hrozí vysoká dušnost.

Proti suchému vzduchu můžete bojovat méně agresivním vytápěním v kombinaci s vhodným zvlhčovačem vzduchu.

Váš dům, váš hrad. Rozhodujte o všem. I o tom, jaký vzduch budete vy a vaše rodina dýchat.

Rate this post
Sdílejte