Vyznejte se v kobercích

Vyznejte se v kobercích

Sdílejte

kusovy-koberec-hamla-102334Určitě jste si už pořizovali do domu koberec, ale rozhodně to nebylo naposled. Před dalším nákupem si můžete připomenout jak základní, tak moderní druhy koberců, abyste vybrali ten správný.

Poctivé koberce

Tou nejzákladnější výrobní metodou jsou ruční práce, což platí i u koberců. Ručně vázané koberce jsou k mání i dnes, i když za vyšší cenu. Strojně vázané koberce mají oproti nim nespornou výhodu, a tou je rychlost. Proto jsou i levnější.

Takové, které nemají klasický vlas, ale nízkou smyčku, se nazývají bukláky. Naopak všívaných koberců se vyrábí skoro 90 procent, a to proto, že se díky nim dosáhne vysoké jemnosti a mají vyšší pevnost. Nejlevnější jsou pak vpichované koberce, na které se používá polypropylen. Tyto koberce jsou odolnější, tedy vhodnější pro komerční prostory. V současné době ovšem zákazníci dávají přednost moderním kobercům, a to jsou koberce s nízkým vlasem a koberce s vysokým vlasem. Okouzlující jsou shaggy koberce, které mají nejjemnější a nejhuňatější dlouhý polyesterový vlas. Když ho někdo pohladí, už jiný nechce.

Který typ se hodí vám?

Kromě základního a moderního dělení lze rozlišovat koberce i podle typu materiálu. Kusové koberce nebo metrážové koberce se zhotovují z hedvábí, umělého hedvábí neboli viskózy, vlny, syntetiky, bavlny či žinylky. Další může být jutové vlákno, které je hojně využíváno jako základní vrstva. Možná neznáte speciální tepelnou úpravu polypropylenového vlákna nazývanou heatset nebo frisé, což je typ zvláštně krouceného vlákna. Lurex je zase úprava přidávající lesklý stříbrný efekt. A velmi žádný v poslední době je také 3D efekt koberce. Všechny tyto vyjmenované typy najdete na stránkách mujkoberec.cz.

Rate this post
Sdílejte