Jak ochránit fasádu? Řešení nabízí hydrofobní a protiplísňové nátěry

Jak ochránit fasádu? Řešení nabízí hydrofobní a protiplísňové nátěry

Sdílejte

Žádná fasáda nezůstane jako nová věčně. Naopak často nepřetrvá v původním stavu příliš dlouho, protože na ni působí množství okolních vlivů, následkem kterých dochází ke znečištění, ale také zvětrávání a vzniku plísně. Bohužel nejde jen o horší estetiku – se znehodnocením fasády jdou ruku v ruce horší izolační vlastnosti. Znečištění může výrazně zkrátit celkovou životnost a navýšit náklady na údržbu domu.

Jediným možným způsobem, jak fasádě zachovat původní vlastnosti, je pravidelné čištění. Optimální perioda je rozmezí pěti až osmi let a v případě zateplené budovy ještě častěji. Vyčištění povrchu od atmosférických a organických nečistot však představuje pouze první krok. Následovat by měla aplikace vhodně zvoleného nátěru.

Hydrofobní nátěry fasád

Stavební materiály jsou obvykle savé a pohlcují velké množství vlhkosti. Ta je příčinou vzniku plísní a dalších organismů, ale také snížení odolnosti materiálu. Problém se přitom netýká pouze domů, které se nachází v blízkosti vodních toků – poškození může zapříčinit i zdánlivě neškodný déšť. Především pak v období mrazů, kdy nasáklá omítka přemrzá a následně praská. Efektivní ochranu nabízí hydrofobní nátěry fasád, které zároveň působí jako izolace a snižují únik tepla.

Princip hydrofobních nátěru spočívá v nanotechnologii, která zabraňuje absorbování vody a vlhkosti. Kapky po takto chráněném povrchu stékají a nevsakují. Vrstva je přesto prodyšná a nebrání průchodu vodních par a vzduchu.

bydleniastyl.cz_cisteni-fasad-ars_cz_01

Protiplísňové nátěry fasád

Pokud se na fasádě rozšíří plísně, pak je nejúčinnějším řešením hydrofobní protiplísňový nátěr. Kvalitní nátěrové hmoty chrání povrch po dobu několika let, a to i před slunečním zářením a dalšími vnějšími vlivy. Další informace najdete na www.cisteni-fasad-ars.cz.

Rate this post
Sdílejte