Nalijte hostům čistého vína

Nalijte hostům čistého vína

Sdílejte

Češi jsou sice považováni a ve světě známi jako pivaři, avšak čím dál častěji si rádi dopřejí také sklenku kvalitního vína. Na „nápoj bohů“, jak je někdy přezdíváno, nedají dopustit ani lékaři. Výsledky mnoha studií totiž prokázaly jeho zdravotní benefity pro náš organismus. Bílé víno příznivě ovlivňuje trávicí orgány, červené vás zase ochrání před kardiovaskulárními chorobami. Proč si tedy jednu takovou „zdravotní“ skleničku nedopřát?

Víc než nápoj

Víno rozhodně není žádný obyčejný nápoj, který by sloužil k pouhému uhašení žízně. Z jeho konzumace chceme mít patřičný gastronomický zážitek. Jedná se vlastně o takový rituál, který má svá pravidla. A to bez ohledu na to, jestli si ho vychutnáváte v pohodlí domova nebo ve vaší oblíbené vinárně.

Vyberte to pravé

Už jen samotný výběr kvalitního vína dá pořádně zabrat. Pokud si nevíte rady, nestyďte se obrátit na odborníka, nejlépe sommeliera. Ani pak ale nemáte hotovo. Důležité je, jak s vínem zacházíte a kde ho skladujete. Láhev vždy ukládejte vodorovně – zátka tak bude vlhká a dovnitř nepronikne žádný vzduch.

Správně servírujte

A samozřejmě i samotné podávání má svá pravidla. Víno by mělo mít správnou teplotu, protože právě ona umožňuje naplno rozvinout jeho vůni a chuť. Není třeba však hned běžet pro teploměr, postačí, když se budete držet jednoduchého pravidla. Bílé víno dejte do chladničky alespoň hodinu předtím, než ho otevřete, hodinu a půl v chladu si zaslouží sladká a šumivá vína. Červená vína zchlaďte na teplotu kolem 18° C – v lednici by si mělo „pobýt“ asi půl hodinky.

Nepodceňte drobnosti

Svou roli hrají i takové drobnosti, jako je třeba tvar sklenice – právě na něm totiž záleží, jak se rozvine aroma vína. Pokud pijete pravidelně, měli byste mít alespoň tři základní typy sklenic, tedy menší na bílé, objemnější na červené a vysoké, úzké na šumivé víno. Nechcete-li vypadat jako neznalec, nezapomeňte sklenku uchopit za stopku dvěma nebo třemi prsty. Nejdříve se nalévá ženě, poslední přichází na řadu sklenice hostitele. Číše by měla být naplněná jen do jedné třetiny, aby se víno mohlo pěkně otevřít a ukázat vše, co v něm je.


Rate this post
Sdílejte