Zahradní hadice

Zahradní hadice

Sdílejte

Na zahradě se neobejdeme bez zahradní hadice. Její výběr by měl být podle papírových předpokladů naprosto banální záležitostí. Nicméně v mnohých případech tak tomu není. Hadice mohou být velmi různé. Kvalitní se vyznačují zejména opletením, jenž zabezpečuje to, že se hadice nijak nepřirozeně nekroutí a nedochází k jejímu sukování špatnou manipulací.

Mají na zahradě práci usnadňovat, nikoliv jí komplikovat. Vždy si zkontrolujte výrobce hadice. Jen řádná kontrola dokáže zaručit správnou volbu. Hadice bez etikety, nemá zrovna nejvyšší pravděpodobnost kvalitního výrobku. Při kontrole balení můžete objevit viditelné vady typu protržení a oděrek.

Prohlédnout se také má i celkové propletení hadice. Často se stává, že propletení bývá na zahradních hadicích namalované barvou. Což vede k tomu, že hadice nebude držet tvar a zasukuje se. Především zahradní talkové hadice jsou na oděrky náchylné. Naopak je tomu u klasických hadic, tam člověk nemusí ani při důkladném hledání chybu najít hned.

Rozhodující faktory zahradních hadic

Těmi jsou váha a tloušťka. Zejména váha je u hadice důležitým parametrem. Potřebujete-li si pořídit klasickou půlpalcovou hadici, její váha nikdy nesmí, klesnout pod 115 gramů připadajících na 1 metr délky hadice. Tloušťku stěny v podstatě odráží váha hadice. Vnitřní průměr by měl být 12,5 milimetrů. Vnější pak mezi 15 až 19 milimetry.

Vše je logicky svázáno s tím, jaký tlak se momentálně v hadici vyskytuje. Měl by se pohybovat okolo 15 – 30 atmosfér. Mnoho výrobců s vidinou zisku klidně zamění tlak provozní a tlak poruchový. Klidně si tak sebou vezměte posuvné pravítko a tloušťku změřte.

Zahradní hadice a jejich barevnost

Z pohledu funkčnosti nezáleží na barvě hadice. Mnoho lidí však chce, aby jim hadice ladila se zahradou. Pro napouštění bazénu a zálivku rostlin je barva nepodstatná. Většina z nich má vnitřní barvu černou a na povrchu jsou zelené pro splynutí s trávou.

Rate this post
Sdílejte