Mějte i vy zelenou střechu

Mějte i vy zelenou střechu

Sdílejte

stresni-zahrada-5Už jste slyšeli o zelené střeše? Nejde o to natřít ji na tuto barvu, ale pořídit si (zjednodušeně řešeno) zahrádku na střešní krytinu. Lidé chtějí mít blíž k přírodě a toto řešení vám přinese i další výhody. Chtěli byste vědět více? Pojďme si přiblížit alespoň základní informace.

Výhody zelené střechy

Zelená střecha je pojem, který označuje střechu, jež je pokrytá vegetací a substrátem. V některých zemích světa jsou zatravněné střešní krytiny rozšířené desítky let, ale i u nás v posledních letech získávají na stále větší oblibě. Díky nim se dostává zeleň do míst, kde zmizela kvůli zástavbě.

A proč byste si měli pořídit zelenou střechu? Jak jsme si uvedli v úvodu, přinese vám mnohé výhody. Konkrétní pozitiva se odvíjí od toho, jakou vegetaci si pořídíte. Obecně rostliny produkují kyslík, pohlcují škodliviny ze vzduchu a zvyšují jeho vlhkost. Dále jsou vhodnou tepelnou a zvukovou izolací, díky čemuž šetří náklady za energii. V neposlední řadě je třeba upozornit na psychologický efekt a mají rovněž estetický význam. Z dalších pozitiv si ještě uveďme zvýšení protipožární odolnosti střechy, zachycení vodních srážek atd.

Jaké druhy rozlišujeme?

Zelené střechy dělíme na intenzivní a extenzivní. Intenzivní řešení je náročnější na založení a údržbu. Ovšem díky moderní technologii i tak vyžadují jen základní servis. Vytvoříte v podstatě zahradu s travinami, bylinami, trávníkem, keři a stromy. Vypadá to nádherně a můžete zde velmi příjemně relaxovat.

Extenzivní střecha mají tenké souvrství. I když netvoří místo k odpočinku, přináší ostatní klady výše uvedené. Nejsou takřka vůbec náročné na údržbu.

Jak realizovat zelenou zahradu?

Chcete se těšit z přírodního koutku na střeše? Oslovte společnost Alfagreen. Navrhuje a realizuje střešní i rodinné zahrady a zelené střechy po celé České republice. Zaměřuje se nejen na soukromý, ale i veřejný sektor. Buďte blíž přírodě, ať už žijete kdekoliv.

Rate this post
Sdílejte