Chytrou digitální domácnost si snadno zvládne vybudovat každý

Chytrou digitální domácnost si snadno zvládne vybudovat každý

Sdílejte

26467658023_8bd87179b5_z
Trend digitalizace a automatizace už dávno není doménou průmyslových podniků, ale stále častěji se s ním setkáváme i v našem každodenním životě. Vždyť kdo by si nechtěl maximálně usnadnit rutinní záležitosti a udělat větší pohodlí, když technika může pracovat za něj?

 

Futuristické vize chytré digitální domácnosti se stávají každodenní realitou. Vedle programovatelných a na dálku ovladatelných chytrých žárovek, které se postarají o osvětlení pro každou příležitost, chytrých termostatů pro vytápění a klimatizaci nebo hlasem ovládaných domácích asistentů objevuje stále více lidí výhody chytrých elektrických zásuvek. V kostce se jedná o digitální verzi zásuvkových spínacích hodin. Rozdíl mezi nimi ale je asi jako mezi počítadlem a počítačem. Moderní chytré zásuvky můžete ovládat přes Wi-Fi nebo pomocí chytrého telefonu či tabletu a libovolně je programovat. Můžete také sledovat a vyhodnocovat spotřebu energie.

27071379195_0733441cd0_z

 

Šetříme energii

 

Jednou z nejužitečnějších funkcí chytrých zásuvek je sledování spotřeby energie a nákladů. Moderní spotřebiče často zůstávají v klidovém režimu (standby), ale nejsou fakticky vypnuté a stále odebírají proud, i když malý. Odborníci spočítali, že takto připojené spotřebiče se na účtu za elektřinu podílí až 16 %, v průměrné domácnosti tedy může jít o tisíce korun ročně. Chytrá zásuvka umí spotřebiče zcela odpojit – automaticky podle nastaveného rozvrhu nebo ručně. Při ceně okolo 1000 Kč se chytrá zásuvka už jenom tímto způsobem výrazně vyplatí.


Ovládáme domácí spotřebiče (a máme klid na duši)

 

Hlavních vlastností chytrých zásuvek je programovatelnost. Chytré zásuvce můžeme nastavit časový rozvrh tak, aby automaticky zapínala a vypínala připojené spotřebiče podle našich potřeb, například rozsvěcela světla za soumraku a pro roztržité členy domácnosti zhasínala světla po odchodu do školy nebo do práce. O řízení osvětlení a vytápění pro chovatele a pěstitele nemluvě.

I bez automatického nastavení nemusíte mít obavu, pokud si například cestu do práce vzpomenete, že jste možná zapomněli vypnout žehličku, kulmu nebo jiný tepelný – a tedy potenciálně nebezpečný – spotřebič. Jednoduše z mobilního telefonu na dálku zkontrolujete stav a situaci vyřešíte.  V rámci bezpečnosti pomáhá funkce odpočítávání, která automaticky spotřebiče odpojí po předem nastaveném časovém limitu.

Jsme, a přitom nejsme doma

 

V možnosti programování doby vypnutí a zapnutí zásuvky spočívá i funkce zásuvky jako bezpečnostního prvku. V režimu „mimo domov“ zapíná a vypíná spotřebiče (lampy, televizi…) v různých časech tak, aby zvnějšku vznikl dojem, že v domácnosti probíhá běžný život. Takové opatření je proti nezvaným návštěvníkům podstatně účinnější (a úspornější), než klasické ponechání rozsvícených světel před odjezdem na dovolenou.

 

Užíváme si pohodlí

 

Zmiňované ovládání na dálku samozřejmě můžeme použít nejen k vypínání, ale i k zapínání spotřebičů. Vedle romantického scénáře, popisovaného v úvodu, nebo lenosti se zvednout z postele či pohovky, může být schopnost dálkového ovládání užitečná. Některé zásuvky k ovládání prostřednictvím mobilní aplikace přidávají i možnost propojení se systémy jako Amazon Echo, takže je vše možné ovládat pouze hlasem a užívat si ještě většího pohodlí.

26465906294_00b3848d41_z

Server Techadvisor (IDG) zaměřený na recenze a testy spotřebitelské elektroniky v lednu 2018 označil ve velkém nezávislém srovnání aktuálních nabídek na trhu chytré zásuvky TP-Link HS100 a HS110 za „jedny z nejlepších, jaké lze v současné době pořídit“.*

 

 

 

* https://www.techadvisor.co.uk/test-centre/digital-home/best-smart-plug-2018-3649591/

Rate this post
Sdílejte