Nová podlaha – přehled výhod a nevýhod těch nejoblíbenějších!

Nová podlaha – přehled výhod a nevýhod těch nejoblíbenějších!

Sdílejte

Stavba či rekonstrukce domu či bytové jednotky je náročným úkonem. K novému domovu patří i nová podlaha – jak se však v široké nabídce zorientovat?

Laminátová podlaha

Tento typ podlahové krytiny je ideální pro ty, kteří nechtějí investovat příliš mnoho peněz do dřevěných podlah a postačí si jenom s imitací. Design dřeva už je samozřejmě propracovaný, avšak skutečnou atmosféru v domě či bytě vám laminátová podlaha nezajistí. Vybrat si můžete z mnoha dekorů a barevných variací. Je také velmi snadná na údržbu, již při výrobě je opatřena ochrannou vrstvou, a tak ji nemusíte nijak zvlášť ošetřovat. K úklidu vám tak postačí vysavač a lehce vlhký mop. S vodou však opatrně – podlaha by se totiž mohla vypoulit. Největší výhodou zůstává, že se celá podlaha dá snadno rozebrat. Pokud tedy poškodíte lamelu, dá se jednoduše vyměnit.

Vinylové podlahy

Vinylová podlaha je oblíbenou podlahou a do domácnosti ji volí mnoho lidí. Je to zejména pro její příznivou cenu. Je k dostání ve velkém množství vzorů, barev i textur, takže dokáže uspokojit každého zákazníka, který preferuje syntetické materiály. Je velmi odolná proti poškrábání, odírání i skvrnám, dobře se snese s mazlíčky. Údržba je snadná a nemusíte se bát i stírání na mokro – tento materiál je poměrně odolný proti vodě. Nevýhodou pak zůstává, že se nejedná o přírodní materiál, a i když se vzhledu dřeva snaží přiblížit, vlastnostem dřevěné podlahy se rovnat nemůže. Je také vysoce nevhodné pokládat syntetickou podlahu do místnosti, kde spíte. Do ložnice vždy raději volte dřevěnou nebo ekologickou podlahu.

Dřevěné podlahy

Dřevo je jedním z nejlepších a zároveň nejkvalitnějších materiálů, které si můžete při pořizování nové podlahy dopřát. Výborně se hodí do obývacích pokojů a ložnic. Naopak je zcela nevhodné pokládat dřevěnou podlahu do vlhkých místností, protože dřevo pohlcuje vodu a výsledkem by byla kompletně zničená podlaha. Dřevo skvěle tlumí zvuky a izoluje teplo. Vzhledem k tomu, že každý kousek této podlahy je originál, vytvoří v bytě či domě nezaměnitelnou atmosféru. Jedinou nevýhodou je vyšší pořizovací cena.

Při výběru podlahy tedy musíte zvážit jednak vaše finanční možnosti, jednak také typ místnosti.

Rate this post
Sdílejte