Jak postupovat po vloupání do vašeho bytu?

Jak postupovat po vloupání do vašeho bytu?

Sdílejte

Obáváte se situace, že přijdete ke dveřím vašeho bytu a zjistíte, že něco není v pořádku? Tedy že byl váš byt vykradený? Pokud k tomu dojde, je dobré vědět, jak se v takovém případě zachovat. Rozhodně neztrácejte hlavu a nezmatkujte. To je to nejhorší, co můžete udělat.

Nedělejte nic

Skutečně je tomu tak. V první řadě je vhodné nedělat vůbec nic. Pokud už při pohledu od dveří zjistíte, že došlo k vloupání, není vhodné začít chodit po bytě, na cokoliv sahat, nebo snad uklízet. Jenom tím policii můžete ztížit práci.

Zavolejte policii

Použít je vhodné linku 158, nebo v případě potřeby univerzální linku 112. Zde nahlaste, co se stalo, včetně vašeho jména a adresy. Na tu dorazí policejní hlídka, která se už postará o kompletní zadokumentování, vyfotografování místa činu, případně i o sběr případných stop, které by mohly vést k pachateli, nebo pachatelům.

Zavolejte na pojišťovnu

Pokud máte pojištění domácnosti, je třeba celou situaci také nahlásit vaší pojišťovně. Popište, co se stručně stalo. Informujte ji také o tom, že věc bude řešit policie. Právě její závěry budou pro pojišťovnu důležitými podklady pro řešení a vyplacení škody, která zde vznikla.

Vyměňte zámky

Vyměňte zámek případně celé dveře. Zámek vyměňte i v případě, kdy na první pohled nevykazuje stopy po poškození. My doporučíme vyměnit ho za kvalitnější, tedy bezpečnostní model, který vás může v budoucnu ochránit.

Rate this post
Sdílejte